>> Nieuws

Voorgelezen en goedgekeurd

Vanaf nu hebben we ook recensies van kinderboeken in de aanbieding. Om alles goed te kunnen verduidelijken, hebben we hieronder een legende met pedagogische begrippen van het huis opgesteld.

Het hoeft eigenlijk geen betoog dat voorlezen voor kinderen onnoemelijk veel teweeg brengt. Maar laten we het betoog – om het belang ervan nog maar eens in de verf te zetten – toch kort eventjes opdraven: boeken maken mensen groot en klein meer empathisch, want het laat hen toe om tijdelijk in een andere wereld en andere gedachten te verdwalen. Door het aanbod aan personages die gedurende een verhaal voor de geest gehaald worden, bevorderen verhalen ook sociale ontwikkeling. Bovendien houdt in boeken duiken, de hersenen lekker fit: de fantasie krijgt de nodige vitaminen en ook voor taalontwikkeling en algemene kennis is het boek het prestatiebevorderende middel bij uitstek. Meer nog, lezers zouden ook een langer leven gegund zijn (althans dat beweren de slimmeriken van Yale University). Al dat goeds (en nog veel meer) willen we uiteraard zo vroeg mogelijk voorschotelen aan die gulzige kinderoortjes. Daarom hebben we om jullie mee wegwijs te maken in de wereld van het voorlezen enkele pedagogische labels voorzien bij onze kinder- en jeugdboekenrecencies. Sommige begrippen liggen misschien voor de hand, maar andere verraden accenten en voorkeuren van het huis en kunnen hier en daar nog een extra woordje uitleg gebruiken. Hieronder dus een korte verklarende legende bij onze kinderboekenlabels.

Diversiteit: dit boek durft een zijsprongetje te nemen van het traditionele en geeft een positieve stem aan personages die zich anders minder vertegenwoordigd zien.
Multicultureel, veelkleurig, gendersensitief, LGBTQ-vriendelijk,... maar zonder enige opdringerigheid.

Emotionele ontwikkeling: dit boek speelt in op de aard, de taal en het beeld van gevoelens. Het inlevingsvermogen wordt aangezwengeld. Moeilijke gevoelens worden niet geschuwd. Het boek is een gids die daar waar nodig de lezers opmontert en troost.

Fantasie: de verbeeldingskracht schakelt een versnelling hoger bij deze verhalen.

Humor: boekenplezier oproepen, is niet altijd even makkelijk, maar deze boeken beloven een heuse aanval op de lachspieren.

Koetserboek: soms lezen we met kinderen doodgewoon voor het knusse momentje op zich. We geven het kind een signaal “welkom op mijn schoot” en “dit moment is onverstoord van ons”. Koesterboeken nestelen zich helemaal in dit thema. Ze benadrukken gezellig samen zijn, de relatie met elkaar en de waarde van warme momenten. Knuffelfactor 100.

Opgroeien: nauwelijks te bevatten hoe snel kinderen groeien en dat wordt het kind zelf ook gewaar. Boeken waarbij wij het label 'opgroeien' toekennen, helpen kinderen om nieuwe mijlpalen (groot en klein) te aanvaarden: leren aankleden, op het potje gaan, naar een nieuwe school en vriendjes maken,... Ze benadrukken dat groter worden in stappen gebeurt, bij het leven hoort en een volkomen normaal proces is waar iedereen op zijn manier doorgaat.

Rijke taal: boeken zijn een talig product. Sommige boeken nemen meer bewust dan andere de taal in het vizier. De taal van alle dag waarin we zaken zoals “eet je korsten op” of “wil je de poes aaien?” uitdrukken, verplaatst naar het zijtoneel en een taal die rijker, uitdagender, spitsvondiger en speelser mag zijn, komt in de plaats. Uitstekende woordenschatboosters, de boeken met dit label.

Sociale ontwikkeling: door boeken samen te lezen, ontstaat er een band met iedereen die meeleest, maar net zo goed met de verschillende personages in het boek. Al deze relaties bevorderen de sociale ontwikkeling van kinderen.

Taalontwikkeling: élk boek dat voorgelezen of zelfstandig gelezen wordt, draagt bij tot de taalontwikkeling van een kind. Bij sommige boeken komt die ontwikkeling nadrukkelijker aan bod en daar hechten we in dit huis veel belang aan. Vooral boeken die taalvorming met originaliteit en verbeeldingsrijke verhaalkracht weten te combineren, hebben bij ons een streepje voor.

Taaluitlokkend: taalontwikkelend zijn ze allemaal, maar sommige boeken buigen zich expliciet over de taal van het kind en gaan op zoek naar een manier om het kind zelf aan het vertellen te zetten. Deze boeken noemen wij 'taaluitlokkend'. Ze nodigen het kind uit om zijn eigen woordenschat, maar in gevorderde fase ook zijn eigen verbeelding te gebruiken.

Voorspellend lezen: voorspellend lezen is het verschil tussen “maan” kunnen lezen of “m” “a” “a” “n” lezen. Wanneer we écht lezen, voorspellen we eigenlijk het woordbeeld dat zal volgen waardoor we in een mum van tijd een heel woord en geen afzonderlijke letters lezen. Voorspellen wat er kan volgen, is dus een hele belangrijke vaardigheid als voorbereiding op zelfstandig lezen. Sommige boeken spelen hier gretig op in en die krijgen ons keurmerk “voorspellend lezen” toebedeeld.

Wereldoriëntatie: boeken zijn voor kinderen (fictionele) werelden om die soms overweldigende échte wereld in te verkennen, af te tasten en in te oefenen. Boeken met het label wereldoriëntatie dragen bij aan het begrip van de wereld rondom het kind: van veilig de straat leren oversteken, de bloeiende en boeiende dieren- en plantenwereld tot de ruimte en de planeten rondom ons,...

Naast pedagogische begrippen hanteren we ook leeftijdscategoriën bij de kinderboekrecencies:

Gebruiksaanwijzing bij onze leeftijdsaanduidingen:
Te gebruiken met gezonde nuchterheid. Jullie kunnen de kinderen in kwestie het beste inschatten – dat staat buiten kijf. Bovendien volgen wij zelf deze leeftijdscategorieën ook niet steeds religieus op. Elk kind is uniek in zijn persoon en ontwikkeling. En net zoals bij kleding die soms lekkerder aanzit op een andere leeftijd, kan dit bij boeken ook heel erg variëren van kind tot kind. Gelijkelijk is de voorkeur om een paar schoenen beter een maatje groter dan te klein uit te kiezen ook waar voor boeken: “er later nog in groeien” kan altijd!

Baby
Peuter
2j+
3j+
4j+
Eerste lezer
7j+
10j+
13j+
15j+

(afbeelding: www.klasse.be)
gepubliceerd op 10/10/20, 15:28Openingsuren en leveringen

Voorlopig is onze winkel geopend op:

Maandag: 10u00-18u00
Dinsdag: gesloten
Woensdag: 10u00 tot 18u00
Donderdag: 10u00 - 18u00
Vrijdag: 10u00 - 18u00
Zaterdag: 10u00 - 18u00
Zondag: gesloten

Zolang er geen markt is, blijven onze deuren op zondag gesloten.

Donderdag blijven we in Heist-op-den-Berg gratis met de fiets leveren.
gepubliceerd op 12/05/20, 08:23We zijn weer open!

Sinds maandag 11 mei mogen we jullie terug op onze winkelvloer ontvangen. Naast het vreugdedansje dat dit nieuws teweegbracht, zorgden we ook voor enkele maatregelen om het winkelen voor iedereen comfortabel en veilig te laten verlopen:

-ontsmet je handen bij het binnenkomen, er is handgel voorzien
-we laten max. 4 personen tegelijk in de winkel binnen
-hou steeds 1,5 meter afstand van medeklanten en onze medewerkers

-wij ontsmetten zelf regelmatig onze handen
-wij gebruiken een mondmasker als we ons op de werkvloer begeven

Als je liever niet naar de winkel komt: we verzorgen ook graag digitaal uw bestellingen!
gepubliceerd op 12/05/20, 08:16Wij leveren gratis met de fiets in Heist!

Zolang de winkel gesloten blijft wegens de opgelegde maatregelen om het Coronavirus in te dijken, kan u online blijven bestellen.

U kan ons bereiken via:

hetvoorwoord@telenet.be
facebook.com/boekhandel.voorwoord
0496 22 47 49

of elke andere manier die u zinvol vindt.

Wij leveren alles in Heist-Centrum en nabije omgeving gratis met de fiets.

Pakjes verzenden doen we onder de 30 euro door de verzendkosten in 2 te delen (u betaalt 3,54 euro extra) en boven 30 euro gratis!

#kooplokaal #ookonline
gepubliceerd op 30/03/20, 18:23Met een dubbel gevoel de deuren openen...

Met een dubbel gevoel openen we vandaag de deuren. Het zou zonde zijn moest de opening van winkels de reeds genomen maatregelen ondergraven.

We zijn ervan overtuigd dat het advies: blijf thuis & lees een boek nog nooit zo op z'n plaats is geweest.

Plaats u bestellingen via mail of telefoon en wij proberen ze zo snel mogelijk tot bij u te krijgen.

We vragen u, als u toch naar de winkel komt:

-hou afstand van ons en elkaar
-er staat antiseptische gel aan de toog: was je handen
-raak onze boeken liever niet aan, vraag er gerust info over
-dicteer je isbn-nr of titel aan de kassa
-betaal contactloos of met Bancontact

Wij reinigen tussen door alle deurklinken,tafels, de betaalterminal en de toog aan de kassa.

We serveren tot 3 april geen dranken!

Hou afstand en hou je goed!
gepubliceerd op 16/03/20, 08:49Gesloten op zaterdag en zondagZoals de overheid ons vraagt, sluiten we de komende drie weken tijdens het weekend de deuren.

Concreet betekent dit dat we gesloten zijn op:

-zaterdag 14 en zondag 15 maart
-zaterdag 21 en zondag 22 maart
-zaterdag 28 en zondag 29 maart

Om u voldoende kans te geven alsnog het juiste boek op de kop te tikken, schuiven we op donderdag met onze uren, zodat u 's avonds tot 21u00 bij ons terecht kan.

We zijn dus de komende weken geopend op:

-maandag van 10u tot 18u
-woensdag van 10u tot 18u
-donderdag van 13u tot 21u
-vrijdag van 10u tot 18u

Let op! Onze horeca sluiten we helemaal gedurende deze periode.

We nemen zelf grondige hygiëne maatregelen in acht: we poetsen regelmatig alle gebruikte oppervlaktes en deurklinken met antiseptische allesreiniger en reinigen na elk gebruik het bancontacttoestel.

Mogen wij u in die context vragen zo weinig mogelijk cash te betalen en vooral contactloze betaalmiddelen te gebruiken?

Mocht u zich ziek voelen of koorts maken, of geraakt u door de gewijzigde openingsuren echt niet in de winkel: met een telefoontje of e-mail doet u wonderen: wij lossen alle andere praktische problemen voor u op en brengen het boek zo snel mogelijk tot bij u.
gepubliceerd op 14/03/20, 08:13Ish Ait Hamou komt signeren!

Ter gelegenheid van ons 10 jarig jubileum nodigden we niemand minder dan Ish Ait Hamou uit om te komen signeren.
Na de successen Hard hart en Cécile, verschijnt op 8 oktober zijn nieuwe roman "Het moois dat we delen".
Op zaterdag 19 oktober komt Ish om 14u00 naar Het Voorwoord om zijn boek te signeren.
Weest welkom!
gepubliceerd op 2/10/19, 10:3410 jaar Het Voorwoord: een heel najaar feest!

Voorwoorden en literatuur gaan al eeuwenlang hand in hand.
Maar Het Voorwoord en literatuur, dat is pas sinds 10 jaar een gedroomd huwelijk.
Of beter: al 10 jaar.
In woelige economische tijden – die sindsdien eigenlijk nooit gekalmeerd zijn – een onafhankelijke boekhandel opendoen bleek geen evidente keuze. Gelukkig waren een gezonde dosis naiviteit, veel goesting, de nodige wil om tegen de stroom in te roeien en nog wat extra naiviteit steeds ons deel. (onze website wil het trema op de i van naiviteit niet aanvaarden, excuus)
In die 10 jaar werd nog veel meer ons deel: heerlijke gesprek- ken over literatuur en andere boeken met even heerlijke klanten van al even divers pluimage. Fijne avonden met auteurs, nakaarten over letteren, het boekenvak en de ontmoetingen met lezers. Drukbezochte signeersessie of intieme momenten, waar de magere opkomst net de magie van de avond veroorzaakte.
En passie. Veel passie. Bij lezers, klanten, auteurs, tekenaars of toevallige passanten. Het boekenvak brengt heel wat passie bij elkaar, en dat is genieten. Elke keer opnieuw.
10 jaar Het Voorwoord. Dankzij het Feestkomiteit 10 jaar Het Voorwoord onder leiding van Elvis Peeters & Erik Vlaminck een groot feest dat we een najaar lang vieren.
10 jaar Het Voorwoord: dankzij jullie al 10 jaar lang een feest. Dank
gepubliceerd op 24/07/19, 12:41Boekenbad: cult-literatuur!

Zelfs als je van boeken houdt, zie je soms door het bos de bomen niet. Om je daar in bij te staan, dompelt uw boekhandelaar je onder in een boekenbad vol tips en verrassende keuzes.

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Uw boek- handelaar Gert De Bie is gefascineerd door boeken die niet in het rijtje thuishoren; met name cultboeken. In dit boekenbad wijst hij de weg: wat is cult en waarom is iets geen cult?
Een onderwerp dat breder en toegankelijker is dan je zou vermoeden! Met verrassende selecties en opvallende leestips!

Deelname: 5 euro

Locatie: Boekhandel Het Voorwoord
(Noordstraat 2 bus 3, 2220 Heist-op-den-Berg) Inschrijven: hetvoorwoord@telenet.be
gepubliceerd op 24/07/19, 11:55Vrouwenmaand

De hele maand zetten we onze vrouwelijke auteurs extra in de kijker en verkopen we "Het verhaal van een dienstmaagd" ten voordele van UN Women! #welkom
gepubliceerd op 9/03/19, 16:46Lees "De monnik van Mokka" en steun Jemen!

Jemen en de humanitaire crisis die daar heerst, heeft eindelijk een weg naar de actualiteit gevonden. Iedere 10 minuten sterft een kind in Jemen. Alle hulp is dus erg dringend nodig. Ons goeddoelboek De monnik van Mokka kan daarbij helpen.

In de De monnik van Mokka schetst Dave Eggers – die we onder meer al kennen van 'De cirkel' en 'Wat is de wat' – het portret van Mokhtar, een jonge Jemenitische Amerikaan en zijn missie: de koffie van Jemen terug aan de wereld schenken.
Ondanks de lange koffiegeschiedenis, staat de Jemenitische koffie niet bepaald hoog aangeschreven. Daar wil Mokhtar verandering in brengen, maar van koffie kent hij eigenlijk niets en een succesvol zakenman is hij al evenmin. En dat is nog niet eens zijn grootste probleem...

Hoe vaak kan je at gunpoint ontvoerd worden door verschillende vijandige milities en toch aan de juiste kant van het dodenrijk blijven? Het antwoord op de vraag is te lezen in dit beklijvend levensverhaal van een jonge man met een onnavolgbare determinatie en doorzettingsvermogen dat bovendien ook nog eens een zenuwslopende thriller blijkt te zijn die je pagina na pagina op het puntje van je stoel houdt. De dood ligt meermaals op de luren in Mokhtars land van herkomst. Door burgeroorlog en andere onrusten die Jemen treffen, is Mokhtars ambitieuze koffieodyssea gewoonweg gedoemd om te mislukken. Een ogenschijnlijk eenvoudige taak – enkele kilo's exclusieve Jemenitische koffiebonen het land buiten krijgen – draait uit op een onwaarschijnlijke quasi-zelfmoordmissie.

Wie moet dit lezen? Iedereen, zonder fout. Maar zeker ook:

Alle koffieliefhebbers, hipsters en iedereen die om welke reden ook een boontje heeft voor dat trouwe bakje troost.
Iedereen die ooit verplicht op school Multatuli's Max Havelaar moest lezen en er een Fair Trade-, protestliteratuur- of andere indigestie aan overhield. In dit moderne jasje ontworpen door Dave Eggers gegarandeerd een meer verteerbaar koffiehandelepos.
Zij die Max Havelaar eigenlijk wel graag gelezen hebben en op zoek zijn naar een hedendaags vervolg.
Historici, Midden-Oostenkenners, Amerikacritici, globetrotters, avonturiers, wereldverbeteraars, politicofielen,...
Iedereen die met de feestdagen nog op zoek is naar een sterk cadeau voor een boekenliefhebber of die zelf tot die categorie behoort.

Waarom dit boek lezen?:

Omdat wij ervoor zorgen dat dit boek ook écht helpt: VOOR ELK VERKOCHT EXEMPLAAR SCHENKEN WIJ 15% (een beetje meer dan 3€) AAN HET UNICEFPROJECT IN JEMEN.
Omdat dit boek het verhaal van de Jemenitische burgeroorlog in kaart brengt zonder te erg te deprimeren en zelfs een hoopvol lichtje op die hoek van de wereld laat schijnen.
gepubliceerd op 27/12/18, 20:36Brood bij uw boekhandel, literatuur bij uw bakker!

gepubliceerd op 27/01/18, 12:05Interview Boekblad 11/12/16

Hiernaast kan u het 'Gesprek op zondag' nalezen dat we hadden met Boekblad.
Een babbel over piekperiodes in de verkoop, over de Week van de onafhankelijke boekhandel, de gereglementeerde boekenprijs en Confituur, het kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels.
gepubliceerd op 19/12/16, 10:00Literair najaar komt eraan!

Wijlens de zomer de ozon genadeloos de hoogte in jaagt en de zon zonder meelij op ons koppeke blijft branden, tellen we stiekem af naar die eerste herfstavonden: dan vangen we immers aan met ons literair najaar.

We toverden weer heel wat lekkers uit onze hoed. Straffe nieuwe titels, grote literatoren, indrukwekkende poëten of herkenbare ge(z)(d)ichten: u ontmoet ze dit najaar allemaal in uw boekhandel.

Met genoegen ontvangen we Lotte Dodion opnieuw, die eerder al het mooie weer maakte op één van onze cultavonden en nu haar debuut 'Kanonnenvlees' komt voorstellen.

Zij geeft de fakkel door aan Aleksandr Skorobogatov, de uit Rusland afkomstige Antwerpenaar die bij zijn vorige passage indruk maakte.

Nadien is het aan Ako-literatuurprijswinnaar Peter Terrin, die na het prachtige Monte Carlo, zijn nieuwste boek 'Yucca' komt voorstellen.

Vervolgens ontvangen we graag opnieuw Fons Steurs, Paul Van Hove en Peter Van Hoecke, die zich ditmaal op de Tweede Wereldoorlog stortten en een nieuw boekwerk onder de titel "De Oorlogsgeschiedenis en de gesneuvelden van Groot Heist tijdens de Tweede Wereldoorlog" aan u voorstellen.

De immer beminnelijke Kris Van Steenberge komt met zijn tweede roman, en hoewel we nog geen datum hebben, mag u hem ook op onze bühne verwachten.

U ziet het: laat die dagen maar korten, er is genoeg om naar uit te kijken!
gepubliceerd op 26/08/16, 15:07Drukke najaarsagenda

Het Voorwoord biedt je dit najaar weer heel wat literair en ander lekkers.
Op woensdag 23 september ontvangen we Christophe Vekeman, die zijn nieuwe roman 'Hotel Rozenstok' komt voorstellen.
Dinsdag 13 oktober is het aan Elvis Peeters om 'Jacht' voor te stellen en op zaterdag 17 oktober komt Heer der Leugens Niconar zijn tweede verzameling cartoons signeren.

In november vindt u ons zowat overal. We zijn aanwezig op de boekenbeurs in Antwerpen, de boekenbeurs in Putte, de boekenbeurs in Heist, de boekenbeurs in Itegem en in ons vertrouwde adres in de Noordstraat. Hoe we dat gaan fiksen? Waar een wil is is een weg ;)

graag tot hier of elders!

gepubliceerd op 28/08/15, 11:01Zomeracties: Grote literatuur, klein formaat en kleine prijzen!

Kijk: binnenkort gaat u op vakantie of installeert u een tuinstoel en trekt u de telefoon uit de stekker (bestaat dat nog?). Dan heeft u geen zin om bagagetoeslag te betalen omdat u een halve bibliotheek in de valies stak of kramp in je handen te krijgen omdat die mooie gebonden uitgave van de Decamerone flink begint door te wegen.
Kijk: daar zijn wij dus bezorgd over en daar willen we je graag in bijstaan.
Dus: sloegen we de handen in elkaar met de uitgeverij van Dwarsligger en met de uitgeverij van Colibri, zodat we jullie de hele zomer lang mooie literatuur in handig formaat aan kleine prijsjes kunnen aanbieden.
Concreet?

De hele zomer lang kan u uit onze selectie Dwarsliggers (kleine, lichte boekjes gedrukt op bijbelpapier en met de tekst evenwijdig aan de vouwlijn (vandaar dwarsligger)) 2 exemplaren kiezen waarna u het derde er gratis bij krijgt. Lief van ons, niet?

De hele zomer lang kan je de mooie en luxueus vormgegeven Colibri-reeks aankopen voor 10 euro per stuk.
Lief van ons, niet?

En voor ander zomers leesplezier staan de rekken van onze winkel natuurlijk ook flink gevuld op u te wachten!
Geniet van het zonnetje en tot één dezer!
gepubliceerd op 18/06/15, 16:0670 jaar De Bezige Bij: 10 titels aan 7 euro

Eind 2014 vierde de toonaangevende uitgeverij De Bezige Bij zijn 70 jarig bestaan. Ter gelegenheid van dat jubileum mochten auteurs van de Bij grasduinen in de archieven en hun favoriete klassieker ter heruitgave kiezen.
Ondermeer David van Reybrouck, Erwin Mortier, Yannick Dangre, Maartje Wortel,... kozen hun klassieker en schreven er een nawoord bij.

Die mooi vormgegeven selectie wordt aangeboden aan 7 euro. Een unieke kans om volgend klassiekers te ontdekken, zolang de voorraad strekt:

-Virginia Woolf - Mrs Dalloway
-Willem Frederik Hermans - Nooit meer slapen
-Malcolm Lowry - Onder de vulkaan
-Cesare Pavese - Jouw land
-Harry Mulisch - Voer voor psychologen
-Albert Camus - De vreemdeling
-Hugo Claus - De Metsiers
-Raymond Queneau - Stijloefeningen
-Jerzy Kosinski - De geverfde vogel
-Tip Marugg - De morgen loeit weer aan

't is maar dat je't weet hé...
gepubliceerd op 6/03/15, 10:34Voorjaar vol activiteiten

Onze winterslaap laten we voor wat hij is, of nooit is geweest en we kijken alvast uit naar een boeiend voorjaar.

Op dinsdag 3 maart ontvangen we Kris De Smet, die ons frivool meevoert doorheen de geschiedenis van De Nieuwe Snaar. Het 44-jarig parcours dat deze theatergroep wist af te leggen is behoorlijk uniek en het aanhoren waard. Kris gebruikt klank, beeld, lijf & leden om ons daarvan te overtuigen. 5 eurootjes inkom en u bent welgekomen.

Een week later, op dinsdag 10 maart ontvangen we Jan Mertens. De voorzitter van Groen Leuven is tevens lid van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en gidst ons door het ABC van ecologisme. Kom kritisch luisteren of laat je inspireren. Een lezing in samenwerking met de buren van Staminee De Living en Groen Heist-op-den-Berg

Op donderdag 19 maart komt Dirk De Caluwé zijn boek over Verzet & Deportatie in Kuregem voorstellen. Ward Adriaens (auteur van Partizanenkorps 037 en Conservator van het Museum voor Deportatie & Verzet) trekt parallellen met Heist-op-den-Berg en bekijkt het geheel kritisch. Inkom gratis, lezing in samenwerking met 'Het zuiden in zicht'.

Tot slot mag je ook alvast 30 april 2015 in je agenda noteren: niet alleen omdat je de dag nadien niet moet werken, maar vooral omdat je de avond zelve naar de '5de Nacht van het Cultboek' kan komen. Een jubileum-editie die je niet mag missen. Met alle bekende ingrediënten en wat verrassingen!
gepubliceerd op 6/02/15, 12:56Geslaagde avond met Marnix Peeters & Kris Van Steenberge

Vrijdagavond 12/12 mochten we in goed gezelschap verkeren. Als afsluiter van de Dag van de onafhankelijke boekhandel kwamen (bijna) slimste mens Marnix Peeters en bekroond debutant Kris Van Steenberge naar ons Alter Ego in de Bergstraat.

Het werd een erg geslaagde avond: breng een hoop fijne mensen bij elkaar (auteurs & publiek) en je krijgt zelfs op de meest gure winteravonden een warme sfeer. Marnix & Kris gingen met ons en elkaar in gesprek over het ontstaan van hun schrijverscarrière, het waarom van hun schrijven en lazen voor uit eigen werk.

"Ik amuseer mij rot als ik schrijf", vertelde Marnix Peeters ons. Dat hoor je ook als hij voorleest: het schrijfplezier spat van de bladzijden. Dat we al een sappig fragment mochten horen uit zijn volgende zomer te verschijnen roman, vonden we een hele eer.

Als Kris Van Steenberge een fragment uit zijn boek brengt, hangt iedereen aan zijn lippen. Hij liet ons kennismaken met het begin van 'Woesten', waarin Elisabeth als jong meisje kennis maakt met meneer Funke.

Een warme en gezellige sfeer zorgde voor een ontspannen en vrolijk gesprek met twee straffe schrijvers: zoals u op voorhand kon vermoeden hadden de afwezigen ongelijk.
gepubliceerd op 13/12/14, 10:49Het Voorwoord Alter Ego

Kijk hier! Vanaf maandag 1 december openen we in de Heistse Bergstraat (nummer 34, waar Schoenen Grant jarenlang de dienst uitmaakte) een Alter Ego van onze boekhandel.

Nieuwsgierig? Het Voorwoord Alter Ego is een fris en uniek concept in samenwerking met Basecamp Nijlen. We hebben een heerlijke selectie boeken in huis, maar richten ons ook op literaire aanverwanten: de theekopjes van Plint, leuke draagtassen, leeslampjes, ... kortom een rijk en verrassend assortiment dat je ongetwijfeld inspireert tot het vinden van geschikte cadeautjes voor vrienden en familie.

Welkom, welkom, welkom.

Geen nood: uw oude getrouwe Voorwoord blijft ook gewoon op post. Dubbel zoveel plezier dus!

Het Voorwoord Alter Ego
Bergstraat 34
2220 Heist-op-den-Berg
Alle dagen op van 10u tot 18u met uitzondering van 7 december, 25 december en 1 januari.
gepubliceerd op 28/11/14, 23:06Juicht en jubelt! We bestaan 5 jaar!

Hé hé, het is inmiddels 5 jaar geleden dat we tussen het tappen & serveren door de verfborstel ter hand namen, uitgevers contacteerden, bio-limonades proefden en tweedehandsboeken verzamelden om Boekhandel Het Voorwoord vorm te geven.
Op 14, 16 en 18 oktober vieren we dat graag met iedereen die de afgelopen 5 jaar meeschreef aan het verhaal dat uw boekhandel inmiddels werd.
Steeds in beweging en altijd met de blik op de toekomst werden en worden we nog elke dag meer wat we willen zijn: een eigenzinnige algemene boekhandel waar velen zich thuis voelen.
Waar mensen buitengaan met dat boek waarvan ze niet wisten dat ze het zochten. Waar ontmoetingen plaatsvinden die lange tijd nazinderen. Waar auteurs hun lezers leren kennen, waar lezers zich laten verrassen en waar we graag iedereen bijstaan met tips, suggesties en diens meer...

Spring je binnen tijdens onze feestweek? We zien je graag komen. Tot dan!
gepubliceerd op 4/10/14, 19:43Goed volk over de vloer!

Voor we het tijdens de zomermaanden wat rustiger aan gaan doen, krijgen we eerst nog goed volk over de vloer.

Op dinsdag 10 juni ontvangen we fotografe Lieve Blancquaert die ons meeneemt naar alle hoeken van de wereld en boeiend verhaalt over haar project 'Birth Day', in onze agenda leest u meer.
De inschrijvingen gaan snel, niet aarzelen als je erbij wil zijn.

Op zaterdag 28 juni komt de sympathieke Frodo De Decker naar onze boekhandel om "Otto 3" te signeren. Ook in zijn derde gag-strip beleeft Otto weer de meest verrassende en doldwaze avonturen. We genoten gretig van de eerste 2 delen en kijken dan ook uit naar deel 3. Tussen 15u en 17u kan u een gesigneerd exemplaar oppikken en de tekenaar-auteur lastigvallen met al uw pertinente vragen.
Men zegge het voort!
gepubliceerd op 23/05/14, 10:40Cult achter de kiezen

Leeshonger dat we krijgen van zo'n Nacht van het Cultboek. De 4de inmiddels. Je moet je niet afvragen hoe groot die honger is, elke editie groeit die.

De enthousiastelingen die de onweersdreiging (zo hoort dat op de Nacht van het Cultboek) trotseerden hoefden alleszins niet op hun honger te blijven zitten.
Gretig werd hen uitleg verschaft indien gewenst en even gretig werden hen hapjes geserveerd.
Dat niet iedereen even wild was van geroosterde krekels, chocolade met buffalo-wormpjes of sprinkhaansaté's met kerstomaat, tja, dat viel te verwachten. Maar er waren ook gazpacho van venkel en de betere Turkse balletjes, zodat ieder wel wat lekkers vond.
't was een beetje zoals de selectie boeken die we uitstalden: ook daar was het ene boek te speciaal, het andere te normaal, het ene te intens, het andere te mak, het andere te eenzijdig of net uniek genoeg, maar vonden jullie uiteindelijk allemaal wel wat spek voor jullie bek.

Dat vinden we dan fijn.

We genieten van de voorbereidingen: het zoeken naar speciale, unieke en fascinerende titels, het zoeken naar even originele hapjes en het omtoveren van de winkel tot een ongezien sfeerpaleis.

We genieten van de avond zelf. De muziek van dj High Fidelity. De hapjes van Margot. Het dreigende onweer.

Maar jullie enthousiasme, lezers die elkaar ontdekken en boeken die hun lezers vinden. Daar genieten we écht van. Nog steeds.

Op naar de 5de editie!
gepubliceerd op 5/05/14, 22:51Buckle up!

De lente in het land, een niet te stillen leeshonger en een winkel in volle opwaardering (nieuwe etalage, nieuwe stripdisplay, aangescherpt tweedehands boekenaanbod): een mens zou van minder vrolijk worden.
Aangezien de vitamine D heden ten dage letterlijk uit de lucht valt, hebben we daarenboven voldoende energie om voor jullie ook heel wat lekkers op poten te zetten. Zet je schrap!

Op donderdag 24 april presenteren we jullie onze 4de Nacht van het Cultboek: een unieke selectie boeken (allen met een spreekwoordelijk hoekje af, maar voor elk wat wils) in een uitzonderlijk sfeervolle boekhandel op de soundtrack van dj High Fidelity, met een flink gevulde ijskast en verrassende hapjes. In je agenda noteren, die handel!

Zondag 27 april zakt Inge Neefs naar onze winkel af voor haar lezing omtrent 'Gaza op mijn hoofd', een fijn staaltje literaire non-fictie over leven in militair bezet en afgezonderd gebied. Over verzet, uitzichtloosheid en worstelen met tradities. Aansluitend verteld een Palestijns gezin dat in Heist-op-den-berg woont, over zijn ervaringen. De lezing is gratis en in samenwerking met Prisma Integratiecentrum Mechelen en de ethnisch culturele minderheden van Heist-op-den-Berg.

Tot slot bieden we u met enige trots de indrukwekkende lezing van Lieve Blancquaert over haar project 'Birth Day' aan. Op dinsdag 10 juni leidt ze ons doorheen haar project rond geboortes overal ter wereld, waarvoor ze 14 verschillende locaties bezocht en dat uiteindelijk resulteerde in een tentoonstelling en een pakkend, knap boek met meer dan 400 foto's. Inschrijven doe je voor 5 eurootjes.

Zo we zien jullie graag op één van onze komende activiteiten en gaan nu nog snel wat vitamine D opdoen.
gepubliceerd op 28/03/14, 11:25Hoe mooi een gedicht kan zijn...

Ivo Van Strijtem is een smakelijk en gepassioneerd verteller. Om de poëzieweek af te sluiten, gidste hij ons doorheen eigen werk, de wondere wereld van Emily Dickinson, de frisse gedichten van Edith Södergran en nog zo veel meer lekkers.
Dwalend doorheen anekdotes en familietragedies voerde Van Strijtem ons naar het Rusland rond 1900 en lieten we ons meedrijven op de kabbelende golfslag van de Mersey.

Wat Ivo Van Strijtem als geen ander kan is enthousiasmeren. De pareltjes die hij ons aanreikte en de contexten die hij schetste maakten ons weer helemaal gek van poëzie.
En zeg nu zelf:

Ample make this bed.
Make this bed with awe;
In it wait till judgment break
Excellent and fair.

Be its mattress straight,
Be its pillow round;
Let no sunrise' yellow noise
Interrupt this ground.

(Emily Dickinson)

is dat dan geen graf waar men zich met genoegen zou in neervlijen? Ik dacht het wel...
gepubliceerd op 8/02/14, 10:25Extra openingsuren

Om u tijdens de feestdagen vlot van dienst te zijn, zorgen we voor extra openingsuren tijdens de laatste weken van 2013.
Het Voorwoord zal ook geopend zijn op:

Zondag 15 december tot 17u
Zondag 22 december tot 17u
Maandag 23 december van 10u tot 18u
Dinsdag 24 december van 10u tot 17u
Zondag 29 december tot 17u
Maandag 30 december van 10u tot 18u
Dinsdag 31 december van 10u tot 14u
Zondag 05 januari tot 17u

spring gerust binnen en prettige feestdagen!
gepubliceerd op 28/12/13, 12:31Dag van de onafhankelijke boekhandel.

Dat het een fijne dag was. Dat we het waarderen hoe sommige klanten hun uiterste best deden om net op die dag nog even extra langs te komen voor een koffietje of een boek. Dat we met genoegen heel wat exemplaren van 'Het nut van confituur' door Geert Van Istendael en Judith Vanistendael uitdeelden. Dat we genoten van het literaire aperitief en het voorlezen van Geert De Kockere (Margot) en Etgar Keret (Gert). Dat jullie nadien talrijk aanwezig waren op de boekvoorstelling van 'Pipa vindt een weg' door Lies Ledegen & Lies Jacobs. Dat Lies & Lies dat erg goed deden en het publiek geboeid was. Dat we nadien nog een hele tijd open bleven, gewoon, omdat we dat fijn vonden. Dat het mooi was. Dat we jullie daarvoor bedanken en dat we het volgend jaar nog leuker gaan maken. Dat was de dag van de onafhankelijke boekhandel.
gepubliceerd op 13/12/13, 11:48De hel van Niconar: signeerkramp & cava

Op 16 november zakte Nick Dercon af naar Het Voorwoord om zijn stripdebuut "De hel van Niconar" voor te stellen. Archaïsch taalgebruik, cynische humor en van de pot gerukte karakters zorgen voor hilarische taferelen, hoop verslindende waarheden of bieden tegengewicht aan piemel & tettenhumor.
Uitgeverij Syndikaat gaf het geheel onder Niconar's goedkeurend oog vorm et voilá, de Heistse cartoonist/striptekenaar kon aan het signeren slaan. De cava vloeide bij de ene al wat rijkelijker dan bij de andere, de pintjes werden gesmaakt en door de gretige opkomst kon Niconar maar net een signeerkramp afwenden. Dat smaakt naar meer!
gepubliceerd op 23/11/13, 14:25Gesloten op 21 juli

Niet dat we ons de hele dag willen fixeren op een fris gecoiffuurde Hertog van Brabant die de edele Belgische vorstentroon bestijgt; 't is dat we eventjes over de landsgrenzen vertoeven en dus op onze nationale feestdag verstek moeten laten. Helaas. Met excuus. En van die dingen.
gepubliceerd op 17/07/13, 23:02Lies Van Gasse pakt Het Voorwoord in

Toen Lies Van Gasse & Flor Declerq naar onze boekhandel afzakten, brachten ze meteen de lentezon mee. Dat is dezer dagen al een prestatie op zich, maar wisten we veel dat er ons nog meer lekkers te wachten stond.

"De eerste jeuk in haar onderbuik
droomt ze weg met gelukkige horoscopen"

Zo klinkt Flor Declerq in 'Dochters dag', om de man niet weer te citeren met zijn rake zinsnede "u wenst door een leugen te worden bezworen". Flor kwam uit het verre Brussel aangetreind om ons van zijn poëzie te laten proeven en Lies Van Gasse in te leiden. Beide deed hij met verve, Van Gasse zelf & het publiek waren onder de indruk.

Toen Lies Van Gasse zelf het woord nam, waren we helemaal klaar om ons te wentelen in de muzikale & beeldende zinnen uit haar vierde bundel.

"Niets hiervan is noodzakelijk.
Wij hebben een wak te vullen in elkaar."

Naast een lezing van haar Wentelingen, kregen we ook een muzikale bewerking door de Asfaltfeeën (Ingmar Heytze, Ellen Deckwitz) en een uitgebreide signeersessie van de jonge dichteres.

"Wij weten niet waarom wij slapen,
want in nuchter ochtendlicht
zijn er teveel momenten om u.

Dat komt wel goed"

Daar twijfelden we ook niet aan. Nadat we Lies Van Gasse proefden in haar graphic poem 'Sylvia' en ze ons helemaal inpakte met 'Brak de waterdrager' vinden we het heerlijk dat ze met 'Wenteling' hetzelfde hoge niveau haalt. Een bundel om te proeven, te herkauwen en telkens opnieuw verrast te worden. De beelden, ritmes en zinnen die Lies Van Gasse ons serveert, hebben bij elke lezing wel iets nieuws voor je in petto.

"Het verlies is groot,
maar ik zal lang en hard om mijn heen slaan"

Dat hopen we van ganser harte.
gepubliceerd op 1/06/13, 19:50Nachtgebraak

Met genoegen blikken we terug op een erg geslaagde 3de editie van De nacht van het cultboek: de platenkeuze van dj High Fidelity was weer van een verrassend en ongekend hoog niveau, de kinky-snacks van Margotje werden gretig gesmaakt (over sommige ingrediënten wordt nog steeds gepalaverd) en over de aangeboden titels kregen we enkele leuke complimenten te horen. Waarvoor dank.
Jullie kwamen in flinke getale opdagen en genoten met ons mee van een heerlijke sfeer en uitstekend terrasjesweer. De Saison Dupont verdween uit onze frigos als werd hij gratis weggegeven, de tripel Kameleon werd - gelukkig - was omzichtiger gesmaakt en in de duistere uurtjes mochten we nog wat Lattes en Cappuccinos uit onze koffiemachine toveren om het gemoed weer wat tot rust aan te manen. Nadat we ook zelf nog wat titels uit onze selectie kozen (kijk even bij gelezen en goedgekeurd om te zien wat we inmiddels al achter de kiezen hebben) keerden we door godverlaten straten huiswaarts en begonnen reeds af te tellen naar de volgende editie.
Bedankt voor jullie enthousiaste deelname en aangename aanwezigheid!
gepubliceerd op 2/05/13, 14:14de website is operationeel

Kinderziektes zijn niet allemaal even snel of eenvoudig op te lossen, maar vanaf heden beschouwen we de website als volledig operationeel. Je kan onze planning volgen, onze tweedehandsboeken doorzoeken, onze selectie Engelstalige boeken bekijken, t-shirts bestellen en ons contacteren met vragen, bestellingen,....

PS: de afbeelding is niet meer dan het eerste google-resultaat van de zoekterm willekeurige afbeelding
gepubliceerd op 20/04/13, 19:39