>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Brood

TITEL: Brood

GENRE: Roman

AUTEUR: Elvis Peeters

UITGEVERIJ: Angèle

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 19.99

BOEK: "Tal van vogels huizen in het bos. Grote, kleine. (...) De een nestelt in het onderhout, de ander hoog in de hoogste bomen. Maar allemaal delen ze het bos. (...) Nooit ontzegt de een de ander een boom."

Als Roderick Six in Knack 'Vertel me het einde' van Valeria Luiselli het beste (meest noodzakelijke?) boek van 2017 noemt, vertellen we u daar meteen bij dat op 15 januari het beste (meest noodzakelijke?) boek van 2018 verschijnt.

Elvis Peeters waagt zich met 'Brood' aan een huzarenstukje door het verhaal van een vluchteling neer te pennen. Binnen het hedendaagse maatschappelijke klimaat liggen valkuilen als stemmingmakerij, overdreven empathie, idealisme of politiek activisme overal op de loer voor wie het eindeloze en enge debat wil voeren, maar in zijn rake, heldere en trefzekere stijl, weet Elvis Peeters ze allemaal te ontwijken.

Meer nog, hoewel - volgens ons - de noodzaak van een boek als dit onmiskenbaar is, schrijft Elvis Peeters het neer alsof het altijd in zijn pen zat en het eerder toeval is dat het er nu uitvloeide.

De auteur zet ons dicht op de huid van een naamloze tiener die in volle pubertijd zijn lichaam en de oorlog in zijn omgeving ziet ontluiken. Onvermijdelijk wordt hij door beide genadeloos door de mangel gehaald.
Enkele hartverscheurende - maar niet nodeloos opgepompte - feiten later probeert hij zich in een nieuw land op de been te houden.

Peeters schrijft met mededogen, maar is - net als in zijn andere romans - niet blind voor de minder mooie kanten van het bestaan.

Brood is straf. Het boek vond de perfecte balans om dit verhaal te vertellen: eerlijk, open en zonder oordeel. Misschien net daarom zo trefzeker.

gepubliceerd op 27/07/19, 18:43