De deugd en de weg

Chinese disputen uit de derde en vierde eeuw

EAN:  9789024431038
Publicatiedatum:   10-05-2021
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  256

  Bestelbaar

De deugd en de weg bevat een keuze aan fascinerende teksten uit een uniek Chinees tijdsgewricht: de derde en de vroege vierde eeuw. Een tijd van territoriale versnippering, van chaos en meedogenloze machtsstrijd, maar ook van intense intellectuele gisting. Deze teksten worden gerekend tot de mooiste van de klassieke Chinese literatuur. Stuk voor stuk zijn ze polemisch van aard. Ze zijn ofwel de neerslag van werkelijk gevoerde discussies tussen leden van de intelligentsia, ofwel geschreven door een enkele auteur maar gepresenteerd in de vorm van een dispuut.

De onderwerpen van deze disputen weten ook vandaag de dag nog te boeien: de anarchie en de vraag naar het nut van heersers, de wenselijkheid van levensverlenging en de middelen daartoe, het al dan niet spontane karakter van de studie, de relatie tussen muziek en emotie, en de interpretatie van een van de rijkste filosofische teksten die China ooit heeft voortgebracht: de Zhuangzi. Als een rode draad door deze disputen loopt de spanning tussen het confucianisme met zijn klemtoon op moraal en maatschappelijke conventies, en het daoïsme met zijn pleidooi voor vrijheid en natuurlijkheid.

Jan De Meyer (1961) is sinoloog en vertaler, zowel van klassieke als moderne Chinese literatuur. Hij bestudeert de Chinese filosofie en met name het daoïsme al bijna veertig jaar en vertaalde onder meer de daoïstische klassieken Liezi en Wunengzi (‘Nietskunner’). Zijn talrijke publicaties zijn te vinden in Het trage vuur, Armada, Tijdschrift voor filosofie, Journal of Chinese Religions en in boeken als 25 eeuwen oosterse filosofie.

  EAN: 9789024431038
  Auteur: 
  Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
  Publicatiedatum:   10-05-2021
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 152 mm
  Breedte: 221 mm
  Dikte: 24 mm
  Gewicht: 424 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 256