De vernuftige mechanismen waarmee orchideeën door insecten bestoven worden

Darwins orchideeënboek

EAN:  9789083115047
Publicatiedatum:   01-11-2023
Uitvoering:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  260

  Bestelbaar

Twintig jaar lang verzamelt Charles Darwin, zomer na zomer, gegevens over de bestuiving van orchideeën en valt hij professionele en amateurkwekers van orchideeën lastig met verzoeken om exemplaren van hun orchideeën.
Hij krijgt bloemen, planten en knollen uit de hele wereld opgestuurd. In zijn eigen broeikas is hij eindeloos geduldig bezig de bouw en werking van de vaak minuscule onderdelen van de orchideeënbloem te achterhalen. De vernuftige mechanismen waarmee kruisbestuiving, maar ook soms zelfbestuiving, bewerkstelligd wordt doen hem telkens versteld staan. ‘Nooit in mijn leven was ik ergens méér in geïnteresseerd dan in deze orchideeën’, schrijft hij aan zijn vriend Joseph Hooker. De vernuftigheden zijn zo opmerkelijk dat ze voor veel lezers eerder aanwijzingen zijn voor goddelijk handelen of voor intelligent design dan voor het resultaat van natuurlijke selectie, wat Darwin juist wilde aantonen.
De waarnemingen van twintig jaar bundelt hij in de eerste uitgave van zijn orchideeënboek in 1862, maar daarna blijft hij jaar na jaar nieuwe gegevens verzamelen. Dat resulteert in een tweede, sterk herziene uitgave in 1877. De derde editie, hier vertaald, werd nauwelijks aangepast en verscheen in 1882.

  EAN: 9789083115047
  Auteur: 
  Uitgever: APMBoek
  Vertaler:  Toon Van Der Ouderaa
  Publicatiedatum:   01-11-2023
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 217 mm
  Breedte: 157 mm
  Dikte: 25 mm
  Gewicht: 540 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 260
  Reeks:   Darwins meesterwerken
  Keywords:   charles darwin;orchideeën