EAN:  9789083121468
Publicatiedatum:   16-04-2021
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  266

  Bestelbaar

Tegenover de necropolitiek van het ‘sturen op ziekenhuiscapaciteit’ plaatst dit boek de pandemocratie.

p. 272inhoudsopgave:Pandemie en (com)plotVirus – kapitaal – staatKennis en machtOverleven en oversterfteEcosocialisme of barbarijWe worden ziek van kapitalisme. Agribusiness en bio-industrie leiden tot ontbossing en de verzwakking van immunologische barrières in dieren en ecologieën, waardoor vaker levensbedreigende virussen vrijkomen. De Covid-19 pandemie maakt duidelijk dat staat en kapitaal terug willen naar dit ‘normaal’ van planetaire plundering. En dat ze daarvoor over lijken gaan.Tegenover de necropolitiek van het ‘sturen op ziekenhuiscapaciteit’ plaatst dit boek de pandemocratie: de democratisering van de Aarde als geheel (pan). Pandemocratie betekent een politieke én een economische democratisering, waarin bovendien de dieren, de bossen, en de oceaan vertegenwoordigd zijn.Pandemocratie is een oproep voor linkse politiek om zich niet te verliezen in een forensische fetisj met de verspreiding van dít virus en de voors en tegens van de ‘maatregelen’ ertegen. Zonder pandemocratisering zijn die maatregelen een autoritair bestuur dat de uitzondering tot het nieuwe normaal maakt. De schijnkeuze die de neoliberale orde ons geeft is: overleven of oversterfte. De werkelijke keuze is: pandemocratisch ecosocialisme of necropolitiek.Willem Schinkel is socioloog en filosoof, en hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef recent o.a. Politieke stenogrammen en De hamsteraar. En, met Rogier van Reekum, Theorie van de kraal.

Pandemocratie is een oproep voor linkse politiek om zich niet te verliezen in een forensische fetisj met de verspreiding van dít virus en de voors en tegens van de ‘maatregelen’ ertegen. Zonder pandemocratisering zijn die maatregelen een autoritair bestuur dat de uitzondering tot het nieuwe normaal maakt. De schijnkeuze die de neoliberale orde ons geeft is: overleven of oversterfte. De werkelijke keuze is: pandemocratisch ecosocialisme of necropolitiek.

  EAN: 9789083121468
  Auteur: 
  Uitgever: De Vrije Uitgevers
  Publicatiedatum:   16-04-2021
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 113 mm
  Breedte: 180 mm
  Dikte: 24 mm
  Gewicht: 226 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 266
  Reeks:   Editie Leesmagazijn
  Keywords:   pandemocratie;Coronacrisis;Maatschappijkritiek;Gezondheidsbeleid;Nederland;Democratie en globalisering;Wereldsolidariteit