EAN:  9789083210872
Publicatiedatum:   09-01-2023
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  237

  Bestelbaar

Deze eerste en enige roman van Waguih Ghali, scherp en komisch, is een ware cultklassieker. Het is een tijdloos portret van een sympathieke rebel in rumoerige tijden.

Egypte in de jaren vijftig. Koning Faroek is kort geleden van de troon gestoten en president Nasser vaart nu de Nijl op en neer in diens luxe jacht. Zijn beloften van vrijheid en land voor de armen zijn op niets uitgelopen.
Ram en Font, studenten die hun studie hebben verwaarloosd om mee te kunnen doen aan demonstraties gericht tegen Farouk en de Engelsen, brengen in Caïro hun tijd door in de snookerclub van Jamil, waar ze een pittig mengsel van bier, wodka en whisky drinken dat ze Bass noemen – ter nagedachtenis aan het Engelse bier dat in Egypte niet langer verkrijgbaar is. Voor Ram, de hoofdpersoon, is gokken belangrijker dan politiek. Zijn spitse geest, zijn ironische kijk op de zaken en zijn genadeloze zelfkritiek vormen een pantser tegen een wereld van hypocrisie - en tegelijkertijd zijn gevangenis.

Waguih Ghali (192(?) – 1969) was een Egyptische schrijver die faam verwierf werd met zijn enige roman, Bier in de snookerclub uit 1964. Uit angst voor vervolging om zijn politieke opvattingen, bracht hij zijn leven in armoede door in Europees ballingschap. Hij overleed op 5 januari 1969 aan een overdosis slaappillen, die hij tien dagen eerder ingenomen had. Zijn roman was recent uitgegeven in Penguin’s Contemporary Writers Series en met gejuich ontvangen.

'Deze roman staat in mijn kast met lievelingsboeken. Over wat je verliest wanneer je je land verlaat. Over weggaan, aanspoelen op een vreemde kust en nooit meer thuiskomen. Een boek om te herlezen, telkens weer.' LIEVE JORIS

'Ghali heeft één roman geschreven, een humoristisch meesterwerk.' THE OBSERVER

'Bier in de snookerclub' is een van de beste romans over het leven in Egypte die ooit zijn geschreven.'LONDON REVIEW OF BOOKS

Met een nawoord van Jamal Mahjoub
Uit het Engels vertaald door Paul Heijman

  EAN: 9789083210872
  Auteur: 
  Uitgever: De Vrije Uitgevers
  Vertaler:  Paul Heijman
  Publicatiedatum:   09-01-2023
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 237
  Keywords:   egypte;1950-1960;vrijheidsstrijders;romans;ghali waguih;autobiografische literatuur