Middeleeuwse medemensen

De clichés van de donkere eeuwen voorbij

EAN:  9789464750379
Publicatiedatum:   20-11-2023
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  240

  Bestelbaar

Dè middeleeuwen bestaan niet, tonen tien jonge experten uit Nederland en Vlaanderen aan. Een nieuw licht op de 'donkere eeuwen'.

'Middeleeuws'. Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben, en je voor een akkefietje aan de galg hangt.

Maar waar komen die clichés vandaan? Waarom zijn ze zo hardnekkig? En hoe zat het dan écht met die middeleeuwse toestanden? Tien jonge experten uit Vlaanderen en Nederland laten je via de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek kennismaken met echte middeleeuwse mensen voorbij de clichés. Middeleeuwers die veel meer met ons gemeen hebben dan je zou denken. Want de Lage Landen werden in de middeleeuwen net zoals vandaag bevolkt door mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse reizigers, mensen die hun wereld zo logisch en goed mogelijk organiseerden.

Wie voorbij de stereotype denkbeelden kijkt, ontdekt dan ook een leefwereld waarin middeleeuws eigenlijk vrij herkenbaar in de oren klinkt.

'De middeleeuwse periode spreekt nog steeds tot de verbeelding van velen, maar waarschijnlijk bestaat er geen ander tijdvak dat telkens opnieuw zo stereotiep wordt voorgesteld. De schrijvers van dit boek, een nieuwe generatie mediëvisten uit België en Nederland, laten de lezer zoveel meer ontdekken, net door al die clichés over de middeleeuwen kritisch onder de loep te leggen.' -- Jan Dumolyn, historicus UGent

  EAN: 9789464750379
  Auteur: 
  Uitgever: Ertsberg
  Publicatiedatum:   20-11-2023
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 230 mm
  Breedte: 149 mm
  Dikte: 33 mm
  Gewicht: 538 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 240
  Keywords:   middeleeuwen;geschiedenis