Prentenboeken

Taalontwikkeling Emotionele ontwikkeling Sociale ontwikkeling

   Oudste eerst 

Een zee van liefde
Moois voor jong en oud

Zo schoon! Pinguïn die onderweg naar beer al zijn moed bij elkaar raapt om iets te vertellen. 'Beer, ik ben verliefd op jou' en de ander die er geen weg mee weet 'want we zijn toch zo verschillend' en dan maar besluiten de zomer samen door te brengen 'Tot mijn storm gaat liggen of tot Beers tenen tintelen' en zo voert Gaudesaboos in heerlijke tekeningen de lezer mee naar een erg mooi slot. Een zee van liefde in rake woorden, prachtige tekeningen en een melancholisch sfeertje getroffen. Lekkers voor jong en oud, me dunkt.

editor

Door , 11/03/2022

De kleine houten robot en de boomstam prinses
Speels en heerlijk verhaaltje voor het slapengaan

Met zijn eerste prentenboek voor kinderen schiet de Schotse illustrator en cartoonist Tom Gauld meteen raak. Zijn heldere, eenvoudige, herkenbare en toch erg speelse tekenstijl lenen zich perfect voor een kleurrijk, fantasierijk en goed uitgewerkt sprookje. Een koningspaar dat geen kinderen kan krijgen, laat er twee maken: de vader een houten robot via een bevriende wetenschapper, de moeder een boomstam prinses via een lieve, oude heks. De twee zijn onafscheidelijk, maar wanneer de prinses verward wordt met een gewone boomstam, moet haar broertje naar haar op zoek en neemt Gauld de lezer mee op een heerlijk avontuur. Het verhaal en de tekeningen vullen elkaar perfect aan: beiden zijn ze helder en eenvoudig, speels en vol humor. Gauld vertelt leuk, het verhaal heeft vaart en frivole plotwendingen en het boek is uitstekend opgebouwd. Heerlijk verhaaltje voor het slapengaan!

editor

Door Gert De Bie , 18/02/2022

Aap op straat
Woordeloos, maar vertelpret gegarandeerd!

Wisten jullie al dat we fan zijn van Leo Timmers? ;) Aap op straat is een woordeloos maar rijk prentenboek met heerlijke tekeningen. Vader en zoon zijn met de brommer op weg naar huis, maar 't kleintje kan niet stilzitten en duikt de file in. Als lezer/kijker ga je mee op reis tussen de fantasierijke voertuigen, vol andere dieren en speelse details (op de brandweerwagen zijn de brandweerslagen échte slangen) in een fantasierijk ontdekkingsboek met heerlijke details en veel humor. Kijken blijven kijken, aanwijs- en vertelpret gegarandeerd!

editor

Door Gert De Bie , 06/02/2022

Snotapen
Absurde & grappige nonsens

Op basis van verzamelde, 19de-eeuwse gravures, stelde Zaza een uniek voorleesboek samen met de meest absurde, grappige en bevreemdende verhalen. De meesten verhalen bestrijken amper een bladzijde of zijn in een tiental zinnen rond. Wat ze allemaal verbind en uniek maakt is de ongrijpbare stijl en humor van Zaza. Soms absurd, soms hilarisch, soms licht filosofisch, maar altijd origineel en fascinerend. Een toren van Pizza als toilet, vreemde vogels, een filosofisch verhaal over vluchtelingen of champetters op zee? Het bestaat allemaal in het prettig gestoorde universum van Zaza, dat bij kinderen op een heerlijke manier weerklank vindt.

editor

Door Gert De Bie , 06/02/2022

Slaapboek
Slaapverwekkend leuk!

Innovatief, speels, fantasierijk, frivool en vol heerlijke taal: de prentenboeken va Dr. Seuss kennen hun weerga niet. Het slaapboek vertelt hoe de meest verrassende figuren op de meest unieke wijzes slapengaan, waar wie in slaap valt, welke machines wat teweeg brengen en vooral: hoe die ene gaap van Jan Jaap al gauw tot zevenenvijftig ziljoen en twee slaapkoppen leidt. Heerlijk voorlezen, voor het slapengaan, wanneer anders ;)

editor

Door Gert De Bie , 04/02/2022

Dat is heel wat voor een kat
Afscheid op kinderniveau

Over afscheid schrijven is geen sinecure, laat staan in een prentenboek gericht aan de jongsten onder ons. Toch slaagt Judith Viorst daar wonderwel in. Wanneer de poes sterft, zeggen mama en papa dat ze samen met buurmeisje Merel een begrafenis zullen houden. 'Je mag 10 mooie dingen verzinnen om over Roetje te vertellen', krijgt het ontroostbare kind te horen. Maar telkens vindt ze er maar negen. Papa en mama vertellen wanneer nodig rustig en kalm dat er misschien een hemel is, maar misschien ook niet. Dat de poes langzaam door de aarde weer wordt opgenomen. Dat afscheid bij het leven hoort. En wanneer er de lente nadien bloemen op het graf groeien, wel, dat is heel wat voor een kat. Dikke pluim voor de vertaling van J.H. Gever. de illustraties van Fleur Van der Weel passen sober en gedetailleerd perfect bij het verhaal.

editor

Door Gert De Bie , 01/02/2022

Ironisch dat we dit boek onder 'prentenboeken' gaan indelen, maar hé, hokjes zijn er om tegenaan geschuurd te worden. Enfin, voorleestopper nummer zoveel bij de kroost. De opdracht is simpel: als een kind aan een volwassene vraagt om Het boek zonder tekeningen voor te lezen, is de afspraak dat alles (Echt alles? Ja, echt alles!) wat er in staat, moet voorgelezen worden. De voorlezer wordt zo gedwongen tot gekke uitspraken, rare woorden, hilarische klanken, ... en dat werkt wonderwel op lachspieren van voorlezer en kind. En ja, onze jongste dwong ons keer op keer om ook het isbn-nummer en de auteursrechtelijke informatie voor te lezen. De afspraak was immers 'Ja, echt alles!'

editor

Door Gert De Bie , 01/02/2022

Heerlijk prentenboek over ouders die naast hun kroost leven en zich daar soms wat meer bewust van mogen zijn. Maartje probeert haar ouders te vertellen dat er een grote, paarse neushoorn in huis verscheen, maar die hebben daar geen aandacht voor. Ze sluit er vriendschap mee en verzorgt het dier in huis. Haar ouders die het druk, druk, druk hebben, merken er niets van, ook al zijn alle pannenkoeken steeds op. Als ze naar de dierentuin gaan en er blijkt een neushoorn vermist, valt eindelijk hun frank. Grappig, speels, doordacht, mooi uitgewerkt en met het nodige volume aan tekst en prenten. Heerlijk voorlezen.

editor

Door Gert De Bie , 31/01/2022

Vast
Hilarisch en verrassend!

Meest hilarische prentenboek ooit (overdrijving is een stijlfiguur :) ) en jarenlange favoriet bij mijn 3 kinders. Frisse, speelse tekeningen, overdrijving als stijlfiguur (recht in onze winkel, me dunkt) en een leuke plot die je telkens weer bij de neus neemt. Topper. (Als ik aanvul dat ik het boek de afgelopen jaren tussen de 100 en 200 keer voorgelezen heb, is overdrijving even geen stijlfiguur maar een feit.)

editor

Door Gert De Bie , 20/01/2022

Pas op! Dit boek bijt!
Boek bevat ongewenste bijtgrage gast

Let op je vingers, handen, armen, neuzen, benen en andere ledematen want in dit boek zit iets dat bijt: een reuze-enge krokodil. En uitgenodigd was ze ook al niet. Ze zit er gewoon in. Mocht ze rustig blijven zitten of niet zo akelig zijn, kon ze misschien blijven. Maar ze eet de letters en de zinnen op en dat hoort niet in een boek. Wegjagen die engerd, dus. Het boek open- en dichtslaan, goed door elkaar schudden of de krokodil in slaap wiegen - wat heeft de beste kans op slagen volgens jullie? Met dit prentenboek heb je twee-in-één: een voorleesavontuur en een krokodillenjacht. Een ideaal boek voor jonge lezertjes die tijdens het voorlezen geen zittend achterwerk hebben.

editor

Door Linde De Vos , 07/05/2021

Het konijn, het donker en de koektrommel
Voor kinderen die elke avond nog eventjes willen opblijven

Konijn wil niet gaan slapen, want er is nog zoveel dat hij wil en zal doen. Als het nooit donker wordt, dan hoeft hij ook nooit naar bed. Maar het donker uitschakelen, hoe doe je dat? Makkie, je vangt het in een koektrommel en sluit het voor goed en altijd op. De andere dieren in het bos beginnen te zeuren, want zij hebben hun slaap best nodig. Konijn houdt het been stijf. Het donker vrijlaten en slapen gaan, geen denken aan! Weldra zal konijn moeten ontdekken dat mooie liedjes niet voor eeuwig blijven duren. Nu ook zijn worteltjes de prijs van de rekening moeten betalen, begint twijfel toe te slaan. Samen met Konijn maken we de koektrommel weer open zodat het donker vrij kan komen. Als betoverd ontdekt Konijn dat het donker niet alleen nuttig is, maar ook best mooi kan zijn. Geestig, leuk gevonden, een beetje koppig, een beetje eigenwijs en heel herkenbaar (vooral voor de ouders dan).

editor

Door Linde De Vos , 07/05/2021

De groeten van de krijtjes
De krijtjes verdienen betaald verlof

Met 'De krijtjes staken' illustreerde Oliver Jeffers één van de meest originele en geestigste prentenboeken van het voorbije decennium. Vele kinderen bleven nieuwsgierig naar het lot van alle krijtjes en vroegen zich af hoe ze het zouden maken. Plots krijgt Teun weer post. De brievenbus puilt uit van de ansichtkaartjes. Dit keer geen stakerspiket, maar postkaartjes van de reizen en andere avonturen die de afwezige krijtjes hebben meegemaakt. Maar eigenlijk verdienen de krijtjes bovenal een warme thuis. Kan Teun hiervoor zorgen?

editor

Door Linde De Vos , 06/05/2021

De krijtjes staken!
Krijtjesdoos houdt vakbondsactie

Wanneer je werkgever 'Teun' je talloze overuren laat kloppen tijdens de feestdagen, heel slordig werkt, favorietjes kiest of je steeds dezelfde saaie opdrachtjes geeft, dan is de maat vol. De krijtjes van Teun zijn het allemaal beu en gaan in staking. Elk krijtje heeft een andere reden om misnoegd te zijn en richt een brief aan Teun om de grieven duidelijk te maken. Gelukkig weet de juf van Teun wel raad. Het resultaat is een prachtig spel van compromis en fantasie.

editor

Door Linde De Vos , 06/05/2021

Als ik een dinosaurus had
Een prehistorisch huisdier houden, brengt chaos (beetje maar...)

"Ik wil een ander huisdier. Iets bijzonderders, maar wat?". Als je die kwestie aan kinderen overlaat, willen ze vast een dier zo groot als een huis of supersterk of een eentje die kunstjes kan of liefst nog al het bovenstaande. In 'Als ik een dinosaurus had' volgen we hoe een meisje hardop droomt van haar lievelingshuisdier: een dinosaurus. In haar pleidooi somt ze alle redenen op waarom ze zoveel pret gaat beleven met een dino, maar net zo goed welke praktische beslommeringen de verzorging van zulke gigant met zich meebrengt. Dat dinosaurussen al miljoenen jaren geleden uitgestorven zijn, blijkt nog het minste probleem. Bedenk maar eens hoe je een dino te eten en drinken geeft, hoe je zijn tanden moet verzorgen of hoe die in hemelsnaam thuis op de sofa past en het kattenluikje - dat zal ook maatje groter moeten! Deze en vele andere argumenten worden in een komiek wisselspel van rijmzinnen en geestige prenten te berde gebracht. Zo luidt het bijvoorbeeld: "Ze zijn een beetje lomp, ze zullen heus wel eens iets mollen. Geeft niks. Maar kijk wel waar je loopt, ze maken grote..." (met een bijhorend plaatje dat niets aan de verbeelding overlaat). Een ideaal boek om kinderen op een geestige en fantasierijke manier iets bij te brengen over verantwoordelijkheid en zorgen voor een huisdier.

editor

Door Linde De Vos , 16/01/2021

Die® daar
De bijbel voor taalontwikkeling (volgens Mirte Stut)

(... en volgens ondergetekende.) Een beeldwoordenboek boordevol vitaminen a, b, c, d, e, f,... x, y, z: zeer bevorderlijk voor de taalontwikkeling van de opgroeiende peuter, dus. 'Die daar' van Mirte Stut volgt de leefwereld van het kind en houdt perfect gelijke tred met de ontwikkeling door zowel de vroegste woorden (zoals banaan, appel, bal,...) naast meer gevorderde woordenschat (zeester, wandelschoen, muizenval) aan te bieden. De afbeeldingen zijn zowel herkenbaar als uitdagend. Doordat ze in thema's zoals 'dun', 'raar', 'groen' en 'vies'... verzameld zijn, ontstaat er na verloop tijd een hoger begrip van wat dit eigenaardige zootje ongeregeld aan elkaar verbindt. Bovendien zullen de speurneuzen onder ons vlug in de gaten hebben dat sommige voorwerpen stiekem op meerdere plaatsen verscholen zitten. Met een kaft en stevige bladeren in slijtagevriendelijk karton kan dit boek heel wat (onvermijdelijk) beduimelen, aanwijzen en open- en dichtslaan verdragen. En met een beetje improvisatievermogen ("ik zie, ik zie wat jij niet ziet" en of andere verdiepende spelen) kan dit boek ook oudere kleuters nog fascineren wat bewijst dat er ook aan duurzaamheid is gedacht.

editor

Door Linde De Vos , 14/01/2021

De muur in het midden van het boek
Waarom we niet van muren houden...

In dit boek staat – je raadt het al – een muur... Pal in het midden van het boek. Die muur staat er omdat de ene kant van het boek veilig vertoeven is, maar aan de andere kant van het boek niet, want daar wonen monsters (en godbetert misschien nog ergere dingen)! In een 10-tal sfeervol geïllustreerde verhaalprenten stuurt Jon Agee een kleine ridder (ongewild) op verkenning naar de andere kant van het boek. Op een geestige manier zien we de personages komaf maken met hun angsten en vooroordelen en leren ze dat ongekend niet altijd onbemind hoeft te zijn. Labels: Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, Diversiteit, 2j+, 3j+, 4j+, Eerste lezer (Misschien wel een leessuggestie voor een zekere aftredende leider van de Verenigde Staten - al vrezen we dat dit werk zijn huidige leesniveau overstijgt...)

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Alfabet
A, B, C, talloze nieuwe woorden leer ik hiermee!

Met 'Alfabet' heeft Charlotte Dematons een volledig tekstloos boek geïllustreerd waarin we een letterdief doorheen de werelden van elke letter volgen. Werkelijk alles in de wereld van letter 'a' van 'aardbei', 'afwas', 'alligator', 'achtbaan', 'apenstaartje' tot 'aardvarken' begint met de letter 'a'. En zo gaat het boek in 26 prachtige prententaferelen het hele alfabet af. Tussen het eindeloze zoekplezier door, leert het kind spelenderwijs de tekeningen aan de verschillende letters, klank- en woordbeelden te verbinden. Bovendien zit het boek tjokvol leuke aanzetjes om naar hartenlust verder door te blijven fantaseren. Hoe die huisjesslak en die hyena vanop de hangbrug het hert op de halfpipe gaan inhalen, daar kan alleen een knotsgek verhaal achter zitten. Verzin er dus maar op los. Heerlijk om in te verdwalen, ideaal voor eerste lezers, maar net zo goed om met jonge kleuters in weg te dromen en bijzonder leerrijk op de koop toe. Echt ook een boek om zelfs lang na bruikbaarheidsdatum nog te koesteren en te bewaren. (Leessleutel en andere verdiepende activiteiten zijn online of met QR-code te raadplegen)

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Doe die deur dicht
Deuren open laten, is om problemen vragen!

Welke dekselse kerkganger heeft de deur van brasserie Bulldog open gelaten?!! Nu blaast de wind het anders zo sfeervolle eetstekje helemaal door elkaar – om nog maar van die regen te zwijgen. Niet vies van een beetje overdrijving, volgen we een hilarische escalatie van wat er allemaal ontspoort wanneer iemand de deur heeft laten openstaan. Elke plaat is een nieuw kunstwerkje waarin vintage-illustraties opgevrolijkt worden door allerlei geestige anachronismen en artistieke binnenpretjes die op zichzelf ook een verhaallijn gaan vormen waardoor er elke keer weer wat nieuws te ontdekken valt. Lachplezier voor jong en oud. (Prentenboek begeleid met muziek-CD) Labels: Humor, Fantasie, Rijke taal, 2j+, 3j+, 4j+, Eerste lezer

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Het orkest
Zinderend zoekboek en een muzikale wereldreis

Met het zoekboek 'Het orkest' proberen we samen met de ongeruste orkestleider zo snel mogelijk zijn hele orkest – die natuurlijk allemaal nog op vakantie zijn – terug te zoeken. Waar zit iedereen?! Gelukkig hebben alle muzikanten een brief of kaart gestuurd waarop bruikbare tips te lezen zijn om al die verloren zonen en dochters op te sporen. Alleen de beste en snelste speurneuzen kunnen deze radeloze dirigent nog helpen want het concert is volgende week al... Van de vulkanen van Ijsland tot de stranden van Rio de Janeiro overal word je ondergedompeld in de lokale sfeer die de prenten zeer smaakvol weten op te roepen. Dit boek openslaan, is eventjes op wereldreis gaan. Op elke bestemming valt er bijzonder veel te leren en op te snuiven over de lokale gebruiken, keuken, taal en architectuur. Daarnaast biedt het boek ook een prettige kennismaking met tal van unieke muziekinstrumenten. Welke was ook al weer een tuba en welke een trombone? In 'Het orkest' van Chloé Perarnau kom je het allemaal te weten. Labels: Diversiteit, Fantasie, Wereldoriëntatie, 3j+, 4j+, Eerste lezer, 7j+

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Reis naar de maan
Ruimtewezens, een verdwaalde leerling en wasco's: loopt dat nog goed af?

De dagen dat schoolreizen alleen maar naar de zoo of Bokrijk trokken, ligt voor goed in het verleden, want in de wereld van John Hare gaan kinderen voortaan op schoolreis naar de maan! Natuurlijk is dat niet allemaal zonder problemen. Je blijft beter goed bij de les, want voor je het weet, is de raket al weer terug op weg naar de aarde en blijf je alleen achter op de maan. Een verdwaalde leerling, nieuwsgierige ruimtewezentjes en genoeg wasco's om de hele maan een artistieke make-over te geven: loopt dat nog wel goed af?! 'Reis naar de maan' is een tekstloos prentenboek waarbij de centrale verhaallijn heel helder verbeeld is en dus lekker makkelijk laat vertellen. Doordat de tekst niet vaststaat, kunnen er steeds nieuwe wendingen aan de vertelling toegevoegd worden en worden de kinderen ook uitgenodigd om lustig mee aan het verzinnen te gaan. Voorzien van rijke prenten met talloze zijsprongetjes die zich steeds weer tot nieuwe interpretaties en andere accenten lenen. Handig, want dit boek valt bij het jonge publiek zodanig in de smaak dat je het vast tot vervelens toe zal voorlezen. Labels: Taaluitlokkend, Fantasie, Humor, Emotionele ontwikkeling, 3j+, 4j+, Eerste lezer

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Fred het (heel erg eigenwijze) hert
Boekje over een eigenwijs hert - zoals gedicteerd door een eigenwijs hert

‘Fred het (heel erg eigenwijze) hert’ is het debuut van auteur Pépé Smit. Meteen onderscheidde dit prentenboek zich al van de meeste andere prentenboeken door de hilarische doorbreking van de vierde wand. Fred het hert is een zodanig eigenwijs personage dat het zich vanaf de eerste pagina al meteen met alles in het boek zal bemoeien. Denk niet dat de illustrator mag kiezen hoe hij er zal uitzien, dat beslist Fred zelf wel. Wanneer Fred eindelijk gekozen heeft hoe hij wil voorgesteld worden, volgen we hem op zijn avonturen. Maar het boek en het bos waar hij in woont, zijn al vlug te klein om aan zijn hyperkinetische ontdekkingsdrang te voldoen. Fred is een wervelstorm van personage dat uit het boek springt, botst en stuitert en zich zo wel eens in de nesten werkt. Gelukkig weet hij het uiteindelijk met de auteur op een akkoordje te gooien en keert hij terug naar het bos waar hij thuis hoort. Humor, Fantasie, Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, Diversiteit, 3j+, 4j+, Eerste lezer, 7j+

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Eefje Donkerblauw
Evergreen in 50 tinten donkerblauw en geel en...

Dat de wereld mooi kan zijn, laten we het daar over eens zijn. En dat Lieve Baeten die wereld met haar illustraties nog net een beetje mooier weet voor te stellen – zelfs wanneer die enkel donkerblauw geschilderd is – durven we ook niet te betwisten. 'Eefje Donkerblauw' is uitgegroeid tot een evergreen in prentenboekenland en verwierf terecht een plaatsje in de top-10 mooiste kinderboeken aller tijden. Het leven van Eefje Donkerblauw doet een beetje denken aan het liedje van het blauwe mannetje met zijn blauwe pannetje en de lichtblauwe rijstebrij, maar ook daar komt op het einde een nieuwe kleur bij. En bij Eefje gebeurt dat wanneer Koning Goudgeel in haar leven komt: “liefde op het tweede gezicht” gniffelen ze samen. Maar in welke gekke kleuren gaat deze romance nog verder aflopen?! Een prachtig verhaal om kleurenleer tot leven te brengen voorzien van transparante kleurenfilters om nog meer fabelachtige pracht te ontdekken.

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

De jongen in de zeepbel
Fantastische zeepbelreis rond de wereld

Wanneer een verlegen jongetje voor de zoveelste keer zeepbellen blaast, gebeurt er plots iets waar alle kinderen stiekem van dromen wanneer zeepbellen zien: plots wordt zijn zeepbel zo groot wordt dat hij er zelf door wordt opgeslokt. Daar gaat hij dan. De wind neemt hem het wolkendek in en hij vertrekt aan een onwaarschijnlijke reis. Hoog boven de wereld zit hij alleen in zijn bubbel. Dat vindt hij eerst prima. In de wereld waarvan hij steeds verder weg dwaalt, vindt hij als ingetogen jongetje niet altijd zijn plaats. En alles wat hem op aarde soms tegenzit – dat vervelende huiswerk, die zeurende ouders en al die mensen die lastige vragen stellen waar hij geen antwoord op weet – wordt steeds kleiner tot het helemaal in het niets verdwijnt. Maar al snel wordt duidelijk dat zijn zeepbel best fragiel is, want tegen sneeuw of stormen of roofvogels is zijn zwevende bubbel niet opgewassen. Loop dat nog goed af? 'De jongen in de zeepbel' is een prachtig, fantasierijk avontuur “over jezelf zoeken en vinden” dat niet alleen leest, maar ook geïllustreerd is alsof het een speelfilm is. Een gevoelige zeepbelodyssea, herkenbaar, warm, avontuurlijk en vertederend. Labels: Emotionele ontwikkeling, Fantasie, Koesterboek, Sociale ontwikkeling, 4j+, Eerste lezer, 7j+, >10j

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Fred zoekt vriend
Gezocht: vriend. Kwalificaties: van verstoppertje en prettig gestoorde herten houden

‘Fred zoekt een vriend’ is nog maar eens eentje in de reeks van vervolgavonturen rond Fred het (heel erg eigenwijze) hert. Wanneer Fred zich verveelt en maar beetje doelloos zit rond te turen, ontdekt hij dat er onder een steen een kleine slak verscholen zit. Impulsief en betweterig – zoals hij wel eens kan zijn – besluit Fred dat deze slak zijn nieuwe beste vriend zal worden. De arme slak heeft nauwelijks tijd om te antwoorden, want meteen wil Fred hem mee op avontuur nemen. Maar slakken en herten (en zeker die van de eigenwijze soort) zijn hele andere dieren en met scha en schande ontdekt Fred dat ze misschien toch te weinig met elkaar gemeen hebben om samen plezier te maken. Opnieuw weet Pépé Smit met haar unieke vertelstijl ons te vermaken met een Fredverhaal waarin de thema’s vrienden maken, omgaan met verveling en aanvaarding op een ludieke wijze aan bod komen. Herkenbare onderwerpen voor een kinderwereld waarin vrienden maken en aan ieders eigenheid een plaats geven, voortdurende levenslessen zijn. Humor, Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, Diversiteit, 3j+, 4j+, Eerste lezer, 7j+

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Fred en de rare vogel
Goede manieren leren van het ondeugendste hert uit het bos??!!

Fred is een eigenwijs hert. Hij maakt het de auteur van zijn boeken best lastig door zich overal mee te bemoeien en altijd maar nieuwe dingen te willen. Met de andere bewoners van het bos durft het ook wel eens te botsen - waarschijnlijk omdat Fred soms een beetje te heftig overkomt. Maar wat als Fred in het bos een dier ontmoet dat nog ondeugender en vervelender is dan hijzelf? Zal Fred er in slagen om de spotvogel betere manieren aan te leren? (zelf is hij namelijk niet meteen een koorknaapje). ‘Fred en de rare vogel’ is een nieuw boek in de hilarische prentenboekenreeks van auteur Pépé Smit die begon met ‘Fred het (heel erg eigenwijze) hert’. In dit nieuwe boek worden de thema’s vrienden maken, omgaan met ergernis, aanvaarding, identiteit en verzoening opnieuw bezocht en krijgen ze een dolkomisch gezicht in de personages van Fred en de vuilbekkende nieuwkomer, de spotvogel. Wie graag al een voorsmaakje wil, kan via onderstaande link een fragment bekijken dat de auteur zelf voorleest: https://www.youtube.com/watch?v=F2J_uvA4K_M Humor, Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, Diversiteit, 3j+, 4j+, Eerste lezer, 7j+

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Woeste Willem
Oude zeebonk ontmoet jonge landrot (of andersom?)

‘Woeste Willem’ is een klassieker uit het rijke prentenboekenoeuvre van Ingrid en Dieter Schubert en vertelt het verhaal van de vriendschap die ontstaat tussen de knorrige zeerover Willem en het nieuwsgierige jongetje, Frank. Franks vlieger geraakt verstrikt op het dak van het huis van de norse Willem. Eerst mag hij dat jonge kereltje niet, maar al snel vindt Willem in Frank een gretig stel oren om urenlang naar zijn zeeroversavonturen te luisteren. Samen besluiten ze een schip te bouwen, maar Willem heeft een groot geheim... ‘Woeste Willem’ is een rijk verhaal over vriendschap, verhalen vertellen, elkaar in vertrouwen nemen en het overwinnen van angsten. Een hartverwarmend boek met nostalgische prenten die de spannendste avonturen uit onze kindertijd laten nagalmen. Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, Fantasie, 3j+, 4j+, Eerste lezer, 7j+

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Kikker en de vreemdeling
KKK: Keileuke Kosmopolitische Kikkerklassieker (of dacht u iets anders misschien?)

Met de prentenboeken van Kikker verwierf Max Velthuijs Internationale bekendheid. De verhalen van Kikker werden in twintig talen vertaald en naast talloze andere bekroningen volgde in 2004 de Hans Christaan Andersenprijs. Een prestigieuze internationale onderscheiding die vooral te danken is aan de eenvoud waarmee Velthuijs gevoelige onderwerpen op kindermaat wist te illustreren. ‘Kikker en de vreemdeling’ is terecht uitgegroeid tot een van zijn bekendste werken. In de wereld van Kikker kennen alle dieren elkaar. Wanneer er een onbekende arriveert, is niet iedereen meteen opgetogen. Kikker staat er alleen voor wanneer hij kennis gaat maken met de nieuwe bezoeker. Maar hij ontdekt snel dat de geruchtenmolen hen al heeft ingehaald en dat zijn nieuwe vriend niet aanvaard wordt. Vreemd want kikkers nieuwe vriendje weet hem mateloos te boeien met zijn ongelooflijke reisverhalen en bijzondere talenten. Met ‘Kikker en de vreemdeling’ schetst Max Velthuijs in alle eenvoud een hele herkenbare, maar complexe sociale situatie. Zonder te moraliseren of te veroordelen komen allerlei reacties, emoties en uiteenlopende meningen naast elkaar aan bod. Door de heldere vertelstijl en de duidelijke standpunten, laat dit boek ook makkelijk toe om nadien een verdiepend gesprek aan te knopen. Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, Diversiteit, 3j+, 4j+,

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Mijn steen
Veel gebakkelei om dezelfde kei

Geholpen door tal van illustraties in elegante aardetinten van de hand van Sebastiaan Van Doninck vertelt Elvis Peeters het verhaal van de steen van vogel of van hagedis. Daar is enige discussie over. Door het conflict heen ontdekken vogel en hagedis wat ze waardevol vinden en wat de waarde is van een plekje voor zichzelf hebben, maar ook dat - ondanks alle straffe argumenten - met eindeloos ruziën weinig te bereiken valt. Labels: Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, 4j+, Eerste lezer, 7j+ (Graag een gesigneerd exemplaar? Geef ons gerust een seintje.)

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Stel dat ...
Hersengymnastiek voor de kleinsten

Dat Michel De Montaigne of Marcus Aurelius voorlezen aan een kind een pittige uitdaging zal zijn, durven we zelfs te garanderen! (Succes ermee) Gelukkig kan filosoferen ook op kindermaat. 'Stel dat...' kruipt in de huid van een kind en probeert aan de hand van stel-dat-vragen - die alleen kinderen zo gek kunnen bedenken - aanzetjes te geven om over dagelijkse en minder dagdagelijkse dingen dieper te gaan nadenken. Wat zou er gebeuren wanneer ik uit twaalf verschillende 'ikken' bestond of wanneer ik al mijn voorouders kon ontmoeten of wanneer ik mijn hond had leren lezen. De soms geestige, bizarre of absurde antwoorden op deze vragen worden beantwoord in een prachtig artistiek spel van kleur, expressie en textuur. Een plezierig staaltje hersengymnastiek om de kleinsten al zo vroeg mogelijk tot kritische denkers te kneden. Labels: Humor, Wereldoriëntatie, Sociale ontwikkeling, Emotionele ontwikkeling, Rijke taal, 4j+, Eerste lezer, 7j+

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Over keutels, drollen en vlaaien en hoe de dieren hun kakjes draaien

Dit verhaal gaat letterlijk 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft'. Een hilarische premisse die alleen maar gekker wordt wanneer de mol alle dieren persoonlijk confronteert met de vraag of zij het zijn die op zijn kop hebben gepoept. Elk dier besluit de mol te tonen hoe zij dan wel poepen om alle verdachtmaking van zich af te kunnen schuiven. Iedereen blijkt onschuldig, maar ondertussen kleeft er nog steeds een vieze drol op zijn hoofd. Gelukkig weet mol hoe hij geniepig wraak kan nemen. Rijk aan spitsvondige taal komen kinderen in deze dolkomische speurtocht alles te weten over alle vormen, kleuren en geuren van dierenpoep. Met de leuze 'zo doen de dieren dat' helpt dit verhaal kinderen ook om situaties zoals het toiletbezoek als een normale gang van zaken te leren aanvaarden. Een ideaal boek dus om ook als aanvulling te lezen bij de zindelijkheidstraining van het kind. Humor, Opgroeien, Wereldoriëntatie, Rijke taal, 2j+, 3j+, 4j+, Eerste lezer

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Onze vakantie
Apart staaltje familienostalgie

'Onze vakantie' is een kindernovelle die in talloze artistieke zeefdrukken het verhaal vertelt van een dochter, een vader en hun eigenwijze huisdier, een babyolifant. Het verhaal begint bij de dochter wiens sjaal meegesleurd wordt door de wind. Deze toevalswending zet vele andere gebeurtenissen in gang. Wat dochter en vader willen, blijkt niet altijd met elkaar te rijmen en soms zorgen de ongebreidelde streken van de speelse olifant dat er onenigheid ontstaat. Maar steeds overwint hun tedere vriendschap voor elkaar. Het voorlezen van 'Onze vakantie' vraagt misschien een kleine voorbereiding omdat de tekstloze prenten zo talrijk zijn en de verhaallijn vele onverwachte fantasie- en droomzijsprongen maakt. Maar de extra moeite wordt ook wel beloond met schitterende sfeertaferelen waarin eindeloos te verdwalen valt. Van het donkere bos, tot de verkleedzolder tot bij het kampvuur van het avondfeest overal weten de prenten de juiste atmosfeer op te roepen. Labels: Emotionele ontwikkeling, Taaluitlokkend, Fantasie, Koesterboek, Opgroeien, Wereldoriëntatie, 4j+, Eerste lezer, 7j+

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Vandaag voel ik me ...
Een gevoelig alfabet

'Vandaag voel ik me' is een alfabetboek dat zoals wegzweven aan een tros ballonnen je van het ene aparte gevoel naar het volgende brengt. Bij elke letter hoort telkens een uniek gevoel met een prachtige aquarelprent ernaast. De afbeeldingen dagen uit om complexe gevoelens te verwoorden en te begrijpen. Over optimistisch, radeloos of kwetsbaar zijn een gesprek aanknopen met kinderen kan best lastig zijn, maar met de illustraties van Madalena Moniz is er altijd wel een weg te vinden om samen aan het praten te gaan. Sommige plaatjes roepen een treurige stemming op en andere weten dan weer het plezierige meer te benadrukken. Kortom een ABC waar bijzonder veel gevoeligs, grappigs en teders in te ontdekken valt. Labels: Emotionele ontwikkeling, Humor, Taalontwikkeling, Taaluitlokkend, Rijke taal, Koesterboek, 4j+, Eerste lezer, 7j+

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Een mop met een bij bij
Al gniffelend een leesstart nemen

Leren lezen kan een hele klus zijn, maar met dit grappenboek wordt het meteen een prettigere taak. De mopjes en raadsels in 'Een mop met een bij bij' zijn bondig en eenvoudig, maar geestig geschreven zodat eerste lezers er zelf vlot mee overweg kunnen. Bovendien zijn de meeste kinderen na één mopje nog niet uitgelachen en dat nodigt natuurlijk uit om nog lekker lang door te lezen. Niveau: AVI-M3 Ook verschenen in deze reeks: 'Moppen op een bordje' (AVI- M4) en 'Moppen met een grapjas aan' (AVI-E3) Labels: Humor, Taalontwikkeling, 4j+, Eerste lezer, 7j+

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020

Kraai
Jezelf zijn en blijven: niet altijd een makkelijke klus

De prentenboeken van Leo Timmers stellen nooit teleur. En 'Kraai' dus ook niet. Met een 10-tal kunstwerken van verhaalprenten wordt het verhaal van 'kraai' verteld die zich met zijn zwarte verenkleed niet helemaal thuis voelt tussen al die andere bontgekleurde vogels. Gelukkig kan kraai een aardig staaltje schilderen en in het geheim gaat hij met de gekste kleuren aan de slag. In 'Kraai' komen complexe thema's zoals conflict, vooroordelen, aanvaarding, vrienden maken en jezelf leren zijn op kindermaat aan bod. Labels: Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, Diversiteit, 2j+, 3j+, 4j+, Eerste lezer

editor

Door Linde De Vos , 16/12/2020