Artikel toegevoegd aan uw winkelkar
Ooit al van een ridster gehoord? Een ridster op een stalen ros, met harnas, zwaard én een GSM? Neen? Dan is het hoog tijd om in dit heerlijke boek kennis te maken met ‘de dappere ridster’: avontuurlijk, onbevreesd en heldhaftig. Ze fietst vol vaart en plezier doorheen 11 verhalen waarin ze een ontsnapte leeuw terug naar de dierentuin brengt, een gestolen schilderij vindt, een handtasdief bij de lurven vat of een loslopend standbeeld terug op z’n sokkel zet.
Met bruisende taal, grappige wendingen, verfrissende personages en weerkerende uitspraken van de ridster tovert Janneke Schotveld een modern sprookjesboek uit haar hoed. Zoals het een echt sprookje betaamt, eindigt elk verhaal met eenzelfde zin: ‘Ze steeg weer op de fiets en ging op pad. Want een ridster heeft altijd wat te doen’. Het prikkelt de goesting om in het volgende avontuur van deze heldin te duiken. Milja Praagman zorgde voor de uitstekende illustraties die de verhalen verrijken.
Het boek zit boordevol diversiteit en gaat in tegen stereotypen: een vrouwelijke ridder, een homoseksuele bakker, een prins met een andere huidskleur, een angstige man, ... een verademing in jeugdboekenland!
Op zoek naar een grappig (voorlees)boek met een knipoog? Dan is ‘de dappere ridster’ prima spek voor je bek!

Door Liesbeth Devriendt sinds 9 dagen
Toen orkaan Sandy in de herfst van 2012 de Verenigde Staten trof, woonde schrijfster Anna Woltz in New York. Dagenlang zwierf ze door Manhattan op zoek naar warmte, eten en stopcontacten. ‘Toen het licht weer aan ging’, begon ze aan dit boek: Honderd uur nacht. Haar eigen avontuur in New York gebruikte ze als inspiratie voor deze filmische en spannende jeugdroman over vier bijzondere jongeren die zich samen voorbereiden op de storm van hun leven.
Het 14-jarige meisje Emilia December de Wit ontdekt iets schokkends over haar vader, een schooldirecteur. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York om haar familie en de school in Nederland te ontvluchten. In New York blijkt de kamer die ze gehuurd heeft niet te bestaan. Ze dwaalt alleen rond in de grote stad op zoek naar onderdak. Die vindt ze bij Seth en zijn zusje Abby. Als orkaan Sandy richting New York dendert, komt ook de knappe overbuur Jim in hun ‘orkaanasiel’ wonen. Terwijl de storm buiten raast, probeert Emilia om te gaan met haar eigen storm.
De korte inhoud lijkt misschien wat gekunsteld, maar het plaatje klopt en het boek sleept je mee als een razende orkaan: de verhaallijnen vloeien moeiteloos in elkaar en de spanningsboog staat strak. Beetje bij beetje kom je te weten wat er in Nederland met de vader van Emilia - een eigenzinnig meisje dat last heeft van smetvrees - gebeurde en waarom Emilia haar omgeving ontvluchtte. Ook maak je kennis met de vijftienjarige Seth en zijn dappere negenjarige zusje Abby die hun vader verloren en met schoolverlater Jim, die lijkt op een filmster en die gekwetst is aan zijn hand. Al die kleine levens komen samen in dé stad der steden tegen de achtergrond van de storm Sandy. Die zet het leven helemaal op z’n kop zet en dwint de inwoners om back to basic (zonder elektriciteit, zonder internet…) op elkaar terug te vallen.
Al een hele tijd ben ik fan van de wervelende schrijfstijl van Anna Woltz. Bijzondere ontmoetingen die de aanleiding voor opwindende avonturen zijn haar handelsmerk. Ook de andere boeken van Woltz (Gips, Alaska, De tunnel, Mijn bijzonder rare week met Tess…) zijn één voor één aanraders. Het is jeugdliteratuur van de beste soort.
12+

Door Liesbeth Devriendt sinds 9 dagen
In dit grappige en toegankelijke stripboek maak je kennis met Pim: slim, hoogbegaafd en vindingrijk, maar allesbehalve saai. Gefascineerd door wetenschap en techniek beleeft hij avonturen met zijn beste vriend Max, die hij vaak als proefkonijn gebruikt en met Mara, die hij stiekem héél leuk vindt.
Aimée de Jongh schrijft al meer dan 12 jaar strips over Slimme Pim in tienerkrant Kits. Meer dan 50 van die korte stripverhalen werden nu gebundeld in dit boek, aangevuld met weetjes en eenvoudige proefjes. De paginagrote stripverhalen zijn rijk aan taal, de onderwerpen interessant en herkenbaar voor kinderen (vloggen, tablets, concentratie, voetafdruk…). Een ideaal stripboek voor kinderen die minder graag lange verhalen lezen en van toffe tekeningen houden.
Voor leerkrachten zijn veel van de strips bovendien hapklaar materiaal om in de les te gebruiken!

Door Liesbeth Devriendt sinds 2 maanden en 16 dagen
Wat een veelzijdig auteur is Edward van de Vendel toch! Na heerlijke stripgedichten (Opa laat zijn tenen zien), grappige poëziebundels (Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt), boeken vol rijke taal voor eerste lezers (Heel heel heel vies boek), ontroerende verhalen (De gelukvinder), prachtige prentenboeken (Het hondje dat Nino niet had)... verscheen in 2021 het unieke boek ‘Rekenen voor je leven’.
Wat gebeurt er als een klas saaie sommen mag vervangen door rekenlessen die met hun eigen leven te maken hebben? De leerlingen uit groep zeven van de Rover Hoepsika-school rekenden een jaar lang met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Elke leerling stelde één vraag die de klas gedurende één week onderzocht.
Mano vroeg zich af hoe je alle spelletjes wint waarna de klas leerde over kansberekening, Sven vroeg zich af of plassen onder de douche echt goed is voor het milieu, ... Zo maak je in 22 hoofdstukken kennis met evenveel vindingrijke vragen van leerlingen, waarvan de wiskundige uitleg door Floor de Goede in fijne strips werd gegoten.
Dit boek , dat Van de Vendel samen met Ionica Smeet schreef, werd in 2022 bekroond met de Zilveren Griffel en is anders dan alle andere boeken. De afwisseling tussen de verhalen over de klasgroep en de strips vol informatie en rekenweetjes werkt erg goed. Voor originaliteit verdient dit boek 100%! Het is het perfecte boek voor nieuwsgierige kinderen met een hoofd vol vragen en een hart voor rekenen. De opzet van het boek (een jaar lang geen saaie rekensommen) zal menig schoolgaand kind een tikkeltje jaloers maken.
Op 15 maart 2023 gaf Edward van de Vendel tijdens een studiedag aan de U.A. die ik bijwoonde, een heerlijk betoog over jeugdliteratuur. Gepassioneerd vertelde hij hoe hij 1000 keer iemand anders werd door een boek te lezen. Hij las enkele gedichten voor uit zijn nieuwe bundel ‘Gelukkig en blij’, die in mei 2023 verschijnt. Dat belooft opnieuw een pareltje te worden!
Vanaf 10 jaar.

Door Liesbeth Devriendt sinds 2 maanden en 16 dagen
Grondig, uitgebalanceerd en relevant voor jong & oud!
Wie dacht dat weetboeken saai zijn en dat encyclopedieën vol duffe kennis staan, die heeft nog niet kennisgemaakt met Mathilda Masters! Zij is de koningin van de originele, moderne informatieve boeken voor kinderen en jongeren. In 2017 verscheen Mathilda Masters’ eerste superslimme-dingen-boek: 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt. Een boek vol kleine stukjes hapklare informatie, zeer vlot en aangenaam geschreven en mooi vormgegeven met vrolijke illustraties van Louize Perdieus. Nadien verschenen nog boeken met weetjes over geschiedenis, wetenschap, liefde en seks, dieren en over het klimaat.
In tijden van overstromingen en natuurrampen ten gevolge van de klimaatveranderingen is dat laatste - een overzichtelijke boek over het klimaat en het milieu - belangrijk en noodzakelijk voor jongeren. In zes hoofdstukken wordt een breed beeld geschetst van de huidige toestand van de aarde. Het boek beperkt zich niet tot klimaatopwarming maar behandelt ook andere thema’s zoals vervuiling, verlies van biodiversiteit en overbevolking.
"Ontdek alles over de wereld waarin we leven en hoe we haar leefbaar kunnen houden.", prijkt op de achterflap. Masters houdt zich aan die belofte: ze legt haar onderwerpen grondig uit, zonder saai of té langdradig te worden en weet het evenwicht tussen de prangende boodschap over de staat van onze planeet en de hoopvolle ondertoon hoe we dat moeten oplossen perfect in balans te houden. De spreuk van Loesje: Van doemdenken naar doendenken, past daar uitstekend bij.
123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat is een boek om in z’n geheel te lezen, om voor te lezen, om in de klas te gebruiken of om te laten rondslingeren op de salontafel, op het toilet, in de kinderkamer… en af en toe ter hand te nemen. Niet enkel voor nieuwsgierige jongeren maar evenzeer aanbevolen voor volwassenen.
Vanaf 10 jaar, informatief.

Door Liesbeth Devriendt sinds 2 maanden en 16 dagen
Dat Annet Schaap kan schrijven, wisten we na haar debuut Lampje al, waarin een verfrommeld meisje met blutsen en builen, maar vol levenslust en doorzettingskracht de hoofdrol speelt. Het mag niet verwonderen dat ze in haar volgend boek ook volop de kaart van de meisjes van vlees en bloed, die weten wat ze willen, trekt.
Zeven bekende sprookjes bewerkte ze tot eigentijdse, échte verhalen over meisjes die hun eigen pad gaan en die ervaren dat het leven niet altijd een sprookje is. Het resultaat zijn zeven heel intrigerende verhalen waarin je aspecten van bekende sprookjes herkent maar waarin je je ook verwondert over de verrassende wendingen en nieuwe perspectieven: Meneer Pelsteel, Wolf, Koekjes, Kikker, Blauw, Slaapster en Monstermeisje.
De onderliggende thema s zijn heftig: Schaap schuwt geen bitter- en rauwheid, maar verpakt die wel in schone, poetische taal, vol knipogen en leuke taalvondsten. Het kleine formaat (in Engeland cosy bedside genoemd) past perfect bij het boek dat alles bevat wat een goed jeugdboek moet bevatten: gelaagdheid, humor, spanning, een lach en een traan. Nu al benieuwd naar wat Annet Schaap in de toekomst nog voor ons in petto heeft!
Vanaf 9 jaar.

Door Liesbeth Devriendt sinds 2 maanden en 30 dagen
Als Bart Moeyaert - de meester zelve - een nieuw jeugdboek voorstelt, zijn we benieuwd, heel benieuwd!
Ga voor het raam staan, met je muts op en je jas aan.
Kijk niet naar je voeten en kijk niet om.
Stel geen vragen.
‘Duurt het nog lang?’
Niet doen. Anders mis je het begin.
Zo nodigt Bart Moeyaert de lezer uit om in het verhaal van Morris te stappen, die op zoek gaat naar de ontsnapte hond van zijn oma. Daarvoor moet hij een berg op en dan begint het ook nog te sneeuwen…
Bart Moeyaert gebruikt weinig woorden en vertelt daardoor veel tussen de lijnen; het lappendeken van schone zinnen en de illustraties van Sebastiaan van Doninck werken goed samen spreken tot de verbeelding.
Morris is een perfect voorleesverhaal, voor jong en oud. Het is een boek om traag te lezen en om twee of meer keer te lezen: een troostrijk en betoverend verhaal over een kleine jongen in een koud en bergachtig sneeuwlandschap dat je met een warm en week gevoel achter laat. Morris is groots in zijn eenvoud!
Volgens onze bescheiden mening is dit tijdloze pareltje de grootste kanshebber voor de Boon literatuurprijs die op 30 maart 2023 uitgereikt wordt.
Vanaf 7 jaar.

Door Liesbeth Devriendt sinds 2 maanden en 30 dagen
In de Grote Vriendelijke Podcast (aflevering 41) tipte Linda Dielemans de graphic novel ‘De prins en de naaister’: een kleurrijke striproman over identiteit. Haar enthousiaste betoog maakte me benieuwd. En ja hoor… het loste de verwachtingen meer dan in!
Deze bijzondere graphic novel speelt zich af in Parijs, aan de vooravond van de moderne tijd. Frances is een getalenteerde, ambitieuze maar ondergewaardeerde naaister. Nadat ze op het Lentebal ter ere van de 16de verjaardag van prins Sebastian een gewaagde jurk ontwerpt voor Lady Sophia Rohan krijgt ze een verrassende en geheime opdracht: ze mag jurken ontwerpen voor een mysterieuze nieuwe klant. Het duurt niet lang tot Frances ontdekt wie deze klant is: de prins! Niemand mag weten dat hij ‘s nachts uitgaat, gekleed als vrouw: Lady Crystallia. Frances en prins Sebastian worden vrienden. Je bent als lezer benieuwd hoe het leven van deze twee intrigerende personages zich verder ontwikkelt.
De sprankelende tekeningen in pastelkleuren versterken het verhaal en geven het een wervelend karakter: sommige pagina’s bevatten nauwelijks tekst maar dat is geen gemis. De levendige tekeningen spreken de verbeelding aan en lijken soms uit het boek te zwieren.
Het verhaal ontbreekt een beetje realisme en het einde voelde ietwat klef en voorspelbaar aan, maar echt storen deed dat niet: het past wel bij de sprookjesachtige sfeer en de hoopvolle en relevante moraal.
Een lieflijke graphic novel over genderidentiteit en een ode aan zelfliefde die voor de opgroeiende lezer impact kan hebben: je bent het waard om te zijn wie je bent!
Vanaf 10 jaar.
Door Liesbeth Devriendt sinds 2 maanden en 30 dagen
Edward van de Vendel en Anoush Elman schreven in 2008 het indrukwekkende boek De gelukvinder: het levensverhaal van Anoush die met zijn gezin vluchtte van Afghanistan naar Nederland. De twee bleven contact houden en toen er een schattig, wit dwergkonijntje, Misjka, in het gezin van Anoush kwam, bleek er nog een verhaal dat verteld moest worden.
Roya, de zus van Anoush en de andere gezinsleden zijn gek op het konijntje. Roya vertelt Misjka alles wat ze nog weet over de vlucht uit haar land. Maar op een dag is Misjka verdwenen…
In zijn gedichtenbundel ‘Superguppie is alles’ (2014) schreef Edward van de Vendel het gedicht ‘aaien’ over een konijntje:
‘Aaien maakt alle angsten stuk’
schreef hij als laatste zin van het gedicht.
Het is alsof hij toen al wist dat deze zin perfect zou aansluiten bij een warm verhaal over troost en verwerking dat nog geschreven moest worden.
De schrijvers slagen erin heftige onderwerpen (oorlog, vluchten, racisme) in een ontroerend en aaibaar verhaal te gieten. In warme, poëtische taal wordt het verdrietige verhaal van het gezin verteld. De prachtige illustraties van Annet Schaap versterken de vertedering. Roya, haar broers en Misjka veroveren je hart.
Misja werd - zeer verdiend- genomineerd voor de Boon literatuurprijs 2023.
Vanaf 8 jaar.

Door Liesbeth Devriendt sinds 3 maanden en 4 dagen
Boeken zetten dan wel aan tot kritisch denken, maar illustrator Yarne Daeren en "semi-professioneel onozelaar" (*) ((*) zijn woorden, niet de onze) Kamiel De Bruyne vonden dat de jeugd van tegenwoordig nog een duwtje in de goede richting kon gebruiken. Zeker in een wereld waar we ons omsingeld voelen door gekleurde media en valse nieuwsberichten leek het hen hoog tijd om kinderen en jongeren een gezonde oefengids fake-news-spotten mee te geven. En zo werd "Er was misschien eens" geboren. Een bundeling van twintig verhalen die allemaal wel een beetje naar "broodje aap" ruiken. Sommige zijn misschien echt waar, maar andere blijken gewoon de reinste larie en apekool. Na elk verhaal volgt telkens de hamvraag "waar of niet waar". Best uitdagend, want weten jullie (de volwassenen) eigenlijk wel of het waar is dat de eerste vrouw op de maan zomaar toevallig was? En of er ooit echt een beeldhouwer de Olympische Spelen won? Kan een poes postbode worden of gaat dat net een brug te ver? Het verschil tussen fictie, feit en fabel blijkt helemaal niet zo evident, maar met dit boek leren we al fact-checkend de waarheid van leugens te onderscheiden.
Door Linde De Vos , 16/01/2021
Een groep jongeren trekt zich een aantal dagen terug in een afgelegen bos om een middeleeuws rollenspel te spelen. Normaal gesproken zou dat niks voor de student medicijnen Bastiaan zijn, maar hij is verliefd op Sandra en heeft zich door haar laten overtuigen. Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Wat eerst nog wordt weggelachen als een spookverhaal, lijkt werkelijkheid te worden als leden uit het gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd, op leven en dood. Enkele elementen samen maken dit boek tot een zeer spannend gegeven voor jongeren. Allereerst is er het gebrek aan moderne snufjes doordat de groep zo authentiek mogelijk de middeleeuwen wil naspelen. Dit zorgt uiteraard voor extra moeilijkheden en gevaren. Daarnaast zijn de personages in het spel moeilijk te doorgronden. Als lezer spit je gaandeweg hun bedoelingen uit en ontrafel je de banden onderling. Tenslotte is er de vloek die op het bos rust en het een heerlijk eng verhaal maakt. Het lijkt allemaal verzonnen en vergezocht maar er blijven maar onverklaarbare dingen gebeuren waardoor je toch zou kunnen gaan twijfelen... Het boek telt wel heel wat bladzijdes maar leest als een trein. De opgebouwde spanning drijft je van hoofdstuk naar hoofdstuk. Een absolute aanrader!

Door Caroline Van Woensel , 15/01/2021
Vaak getipt als de nieuwe Roal Dahl, voor velen de clown van de jury van Britain's Got Talent en voor sommigen ook het frivole gezicht van talloze satirische en absurde sketches uit Little Britain. David Walliams is een Britse comedian die zichzelf als jeugdschrijver heruitvond. Een carrièreswitch die hem geen windeieren gelegd heeft, want hij behoort momenteel tot een van de meest populaire jeugdschrijvers en weet kinderen in alle hoeken van de wereld kostelijk te vermaken met zijn knotsgekke, ondeugende en fantasierijke kortverhalen en jeugdromans. In het eerste volume van 'De grootste ettertjes ter wereld' verzamelt Walliams 10 portretten van de meest ellendige, smerige en monsterlijke kinderen ter wereld. Van de Blèrende Bertha tot Kwijlende Kwinten: hilariteit verzekerd! Al snel ontdekte Walliams echter dat de Grootste Ettertjes Ter Wereld met veel meer waren dan de oorspronkelijke 10 die hij in zijn eerste boek verwerkt had, dus moesten er nog twee andere volumes volgen. Nadien bleek ook dat er tussen de juffen en de meesters ook heel wat ongure figuren zaten waardoor Walliams genoodzaakt was om ook daar een boek over uit te geven. Alleen maar goed nieuws voor de jonge lezers want als het eerste boek in de smaak valt, hoeft de leespret nog niet meteen op te houden. Labels: Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, Fantasie, Humor, 7j+, 10j+
Door Linde De Vos , 16/12/2020
Nergens in de wereld behoeft de jeugdschrijver Roald een introductie. Prijzen zoals die van de Griffeljury en de Kinderjury, maar ook talloze internationale bekroningen vielen hem ten deel in zijn rijkgevulde carrière als auteur voor het jonge publiek. 'Matilda' valt onder één van zijn meest bekende werken. In 'Matilda' schetst Roald Dahl het portret van een uitzonderlijk begaafd meisje dat als buitenbeentje terecht komt in een vrekkerige oplichtersfamilie die haar niet waarderen noch begrijpen kan. De jonge Mathilda heeft maar één grote wens en dat is om eindelijk naar school te mogen gaan. Na heel lang aandringen, besluiten haar ouders om haar toch naar een school te sturen, maar daar komt ze meteen in aanraking met de vreselijke, kinderhatende directeur Mevrouw Bulstronk. Gelukkig is Matilda niet bang van een listje en weet ze – geholpen door haar bijzondere krachten – Mevrouw Bulstronk steeds te slim af te zijn. Met 'Matilda' pende Roald Dahl een jeugdverhaal dat sterk inspeelt op het gevoel waar vele kinderen wel eens mee worstelen – namelijk dat ze anders zijn en wat hun plaats binnen hun familie is. Ondanks de gebrekkige familiewarmte blijft het verhaal toch een optimistische toon bewaren door de klemtoon te leggen op de unieke talenten en prettige karakter van de bijzondere Matilda. Het resultaat is een hartverwarmend verhaal dat overloopt van fantasie en kinderen kostelijk weet te vermaken met de kolderlijke guitenstreken en avonturen van Mathilda en haar klasgenootjes. Labels: Emotionele ontwikkeling, Sociale ontwikkeling, Fantasie, 7j+, 10j+
Door Linde De Vos , 16/12/2020