editor

Gert De Bie

Eigenaar van Boekhandel Het Voorwoord

   Oudste eerst 

Onder de herfstster De Zwervertrilogie I
Schoon in alle eenvoud, tijdloos tussen de lijnen.

Hoewel 'Honger' al jaar en dag op ons (cult)leeslijstje staat, is Onder de herfstster het eerste boek van  de Noorse Nobelprijswinnaar dat we lezen. Dit eerste deel van zijn Zwervertrilogie we ...  Toon de volledige recensie

12/07/2024

Titanium Noir
Lekker lui leesvoer, doet alles wat de titel belooft.

Titanium Noir doet exact wat de titel beloofd: een noir-detective verhaal serveren in een toekomstige setting en beide elementen op een voor de lezer en het verhaal relevante manier vermengen.
...  Toon de volledige recensie

28/06/2024

They Shoot Horses, Don't They?
Tragisch en indrukwekkend.

Altijd fijn als een klassieker niet ontgoocheld en een boek van 90 jaar oud er nog steeds staat als een huis.

Horace McCoy vertelt het verhaal van Gloria en Robert, twee gelukszoekers in het ...  Toon de volledige recensie

22/06/2024

How to Spot a Fascist
Pijnlijk relevant verplicht leesvoer.

In drie essays benoemd Umberto Eco de essentie van fascisme, wijst hij erop hoe het zich eenvoudig kan maskeren of verbergen en spreekt hij uit waar er hoop is om het te overwinnen of niet meer te ...  Toon de volledige recensie

18/06/2024

Hoe herken ik een fascist?
Pijnlijk relevant verplicht leesvoer.

In drie essays benoemd Umberto Eco de essentie van fascisme, wijst hij erop hoe het zich eenvoudig kan maskeren of verbergen en spreekt hij uit waar er hoop is om het te overwinnen of niet meer te ...  Toon de volledige recensie

18/06/2024

De rode stukken
Pittig, confronterend en relevant

Net wanneer Maggie Nelson een dichtbundel klaar heeft waarin ze literair vorm wil geven aan haar tante Jane, die in 1969 vermoord werd op 23-jarige leeftijd, krijgt ze te horen dat er 35 jaar na de ...  Toon de volledige recensie

11/06/2024

The Hidden Girl and other stories
IJzersterk geschreven en relevant

IJzersterk, zijn de verhalen van Ken Liu.
We waren al enthousiast over The Paper Menagerie en other stories, maar zijn na het lezen van The Hidden Girl helemaal wild van de kortverhalen van de ...  Toon de volledige recensie

19/05/2024

Iemand moest het doen
Een schoon literair podium voor wat we niet altijd zien.

Als we op een winteravond met de trein reizen en uit het raam de duisternis in staren, dwalen onze gedachten af bij elk verlicht raam in elke gepasseerde achtergevel. Al die gestolen blikken op lev ...  Toon de volledige recensie

10/05/2024

Verbonden
Meeslepende avonturenroman die de slavernij aan de kaak stelt

Octavia Butler, die school maakte als één van de weinige Afro-Amerikaanse vrouwen in het science fiction genre, schreef Verbonden in 1979, maar het duurde tot 2022 eer er een Nederlandstalige edi ...  Toon de volledige recensie

21/04/2024

Speaker for the dead
Meeslepend en goed uitgewerkt

Wat ons er toe aanzette om Speaker for the Dead te lezen was niet dat we graag een vervolg op het sterke 'Ender's Game' wilden lezen, maar wel dat een auteur er in geslaagd was om twee jaar na elka ...  Toon de volledige recensie

29/03/2024

Morele ambitie
Stimulerend en inspirerend

Laat ons beginnen met u het volgende te vertellen: we vinden het niet leuk als iemand ons komt vertellen wat we al dan niet moeten aanvangen met ons leven en we houden niet van een prekerige toon o ...  Toon de volledige recensie

22/03/2024

Ruimtestation op aarde
Graag gelezen, niet wild enthousiast.

Way Station (Ruimtestation aarde) is een meermaals bekroonde scifi-klassieker. Vlot lezend, goed uitgewerkt en voorzien van een mooie plot, voelde hij toch niet helemaal compleet naar onze bescheid ...  Toon de volledige recensie

22/03/2024

Stoner
Meeslepend en bloedmooi.

Ook na de tweede lezing zijn we helemaal onder de voet van dit boek.

John Williams vertelt het verhaal van William Stoner, een boerenzoon die universiteitsprofessor letterkunde wordt en ged ...  Toon de volledige recensie

22/03/2024

North woods
Knap geconstrueerd, sfeervol en indrukwekkend.

North Woods is een sfeervolle en erg mooie geschreven kettingvertelling, een beetje verwant aan David Mitchell's Ghostwritten (De geestesverwantschap), maar met een unieke opbouw en mooi uitgewerkt ...  Toon de volledige recensie

11/03/2024

Verhalen uit de Grauwzone
Uniek taalbad, fascinerend en bijwijlen hilarisch

We plaatsen hier onze recensie van 'Ontbijt in het vilbeluik' om een idee te scheppen van Berckmans proza. Het boek zelf is onverkrijgbaar, 'Verhalen uit de grauwzone' is het enige alternatief mome ...  Toon de volledige recensie

29/02/2024

Als op een winternacht een reiziger
Indrukwekkend en relevant literair spel.

Vijf sterren voor het ingenieuze concept en de uitwerking ervan en 5 sterren voor alle verhalende passages. 5 sterren voor alle gelaagdheid en speelsheid en 5 sterren voor het slot dat een glimlach ...  Toon de volledige recensie

28/02/2024

Moderne natuur
Fascinerend, mooi en beklijvend.

Wat maakt een boek lezenswaardig? Een fascinerende vraag met misschien wel evenveel antwoorden als er lezers zijn.

Brits filmmaker Derek Jarman wordt in 1984 met AIDS gediagnosticeerd en ve ...  Toon de volledige recensie

19/02/2024

Geld als water
Ontzettend snel, confroterend en hard.

We weten twee dingen:
1)als we onze stukjes over wat we lazen niet onmiddellijk na het lezen schrijven, we ze meestal nooit meer schrijven.
2)dat een boek soms pas zijn volledige verhaal ver ...  Toon de volledige recensie

07/02/2024

Onderling
Verfrissend, erg mooi en origineel.

Vrouwen en eilanden: voor je het weet ontdek ik een leestrend in mijn boekenkast en dien ik heel mijn concept van keuzevrijheid overboord te gooien en mezelf aan een diepgravend Freudiaans onderzoe ...  Toon de volledige recensie

07/02/2024

Divisible by Itself and One
Oprecht, dichtbij en bijna tastbaar.

De poëzie van Kae Tempest is doordrongen van thematiek die de zoekende, wroetende mens aanspreekt: vervreemding, de onmogelijkheid op te leven naar andermans verwachtingen, de constante uitdaging ...  Toon de volledige recensie

07/02/2024

Kaputt
Heftig, schoon, aangrijpend en onvergetelijk.

Kaputt is een beklijvend en confronterend oorlogsverslag. Deels gefictionaliseerd en met een wrange, surrealistische ondertoon weet Malaparte op een unieke, fascinerende manier de oorlogswaanzin, d ...  Toon de volledige recensie

03/02/2024

The Deathworld Omnibus
Prima leesvoer!

In Deathworld doet Harry Harrison waar hij goed in is: een eenzame protagonist het universum in sturen, hem laten kennis maken met compleet vreemde culturen en laten opboksen tegen onbegrip, levens ...  Toon de volledige recensie

19/01/2024

The Night of the Hunter
Degelijk en grimmig

Onze tweede uit de 'Penguin Crime & Espionage'-reeks en opnieuw zijn we niet helemaal overtuigd.
Davis Grubb levert absoluut vakwerk en schrijft erg sfeervol, daar hebben we niets op aan te ...  Toon de volledige recensie

12/01/2024

Klootzakken, hufters en eikels. En hoe je ermee om kunt gaan.

In een vlot leesbaar, behapbaar en met de nodige humor geschreven filosofische bespiegeling, probeert Maxime Rovere zijn lezers ...  Toon de volledige recensie

07/01/2024

De tijden
Mooi, relevant en confronterend in krachtige, prachtige zinnen.

Via 3 generaties (vader Emiel, dochter Hannelore en kleinzoon Matteo) loodst schrijversduo Elvis Peeters zijn lezers doorheen 70 jaar (Belgische) geschiedenis. Al lezend voel je aan den lijve hoe d ...  Toon de volledige recensie

06/01/2024

Oostwaarts
Indrukwekkend: we komen superlatieven tekort.

"Langzaam kwam de lange trein op gang en reed het Gare du Nord uit."

Zo begint voor Fitzroy Maclean in 1937 een trip naar Moskou als Brits diplomaat en voor de lezer een indrukwekkend en com ...  Toon de volledige recensie

04/01/2024

Tiamat's wrath
Kwaliteitsleesvoer.

We hebben opnieuw genoten we van het vakmanschap en de goed uitgewerkte personages uit de pen van schrijversduo James S.A. Corey.
Hoewel we koele minnaars zijn van uitgebreide reeksen, zijn we t ...  Toon de volledige recensie

04/01/2024

Handboek ecologisch tuinieren
De bijbel voor de gedreven tuinier & een levenslange vriend.

De bijbel voor de gedreven tuinier, wat ons betreft.

Grondig, overzichtelijk en erg uitgebreid naslagwerk voor alles wat tuinieren betreft: van grondsamenstelling tot materiaal, van bemestin ...  Toon de volledige recensie

17/12/2023

Game Without Rules
Verdienstelijk

De eerste titel die we lezen uit de nieuw vormgegeven Penguin Modern Classics Crime & Espionage-reeks. Michael Gilbert was een Brits advocaat en auteur van een behoorlijk uitgebreid oeuvre aan ...  Toon de volledige recensie

17/12/2023

Mannen in de zon
Straf, deze blijft nog even kleven.

Ghassan Kanafani schreef tijdens zijn 36 levensjaren een flink oeuvre bij elkaar en lanceerde zo meteen ook de Palestijnse verzetsliteratuur. Mannen in de zon is het bekendste werk van de auteur di ...  Toon de volledige recensie

10/12/2023

The Complete Robot
Indrukwekkend, tijdloos en prikkelend.

Dat we vlot en gretig een verhalenbundel van maar liefst 611 bladzijden uitlazen is al een recensie op zich, maar omdat we hier allemaal lezers zijn, doen we er nog wat letters bij. ;)

The C ...  Toon de volledige recensie

07/12/2023

Onder buren
Actueel en tijdloos, rijk en eenvoudig. Schoon.

Onder buren blinkt uit op vele fronten maar bovenal op het vlak van eenvoud: de taal is eenvoudig en helder, zonder overbodige franjes; de vertelstructuur is rechtlijnig en ook de opzet is toeganke ...  Toon de volledige recensie

03/12/2023

What writers read
Amusant en soms inspirerend

Pandora Sykes vroeg auteurs naar hun favoriete boek en verzamelde zo 35 stukjes waarin auteurs hun liefde aan lezen verklaren. Nick Hornby, Leïla Slimana, Ann Patchett, Ali Smith, Sebastian Faulks ...  Toon de volledige recensie

25/11/2023

Dubbelganger
Brandend actueel, doordacht en relevant.

Nieuwe feiten vragen om nieuwe terminologie en dat maakt het noch voor de auteur, noch voor de lezer eenvoudig. Bij aanvang was het ons ook niet helemaal duidelijk waar Naomi Klein met Dubbelganger ...  Toon de volledige recensie

04/11/2023

Gevechten in de woestijn
Heerlijk kleinood, compleet en rijk

Een voorwoord van Valeria Luiselli was voldoende om dit kleinood op onze radar te laten verschijnen en het bovenaan onze leesstapel te leggen.
Luiselli zelf kreeg het boek toen ze 10 was cadeau ...  Toon de volledige recensie

27/10/2023

Tropisms
Speels en verrassend.

Nathalie Sarraute was haar tijd ver voorruit. Begin jaren '30 schreef ze haar Tropismes, die uiteindelijk pas in 1957 hun weg naar het grotere publiek vonden (na een amper opgemerkte publicatie ein ...  Toon de volledige recensie

18/10/2023

De gulheid van het land
Ontspannend, leerzaam én relevant.

Wat een smakelijk, vlot geschreven en heerlijk boekje! Indrukwekkend dat ze bij Uitgeverij Oevers de vinger aan de historische pols hebben om van die oudere pareltjes in vertaling heruit te geven z ...  Toon de volledige recensie

04/10/2023

Mickey7
Snelle, ontspannen hap tussendoor.

Mickey 7 is vlot geschreven, heeft een leuk uitgangspunt en leest aan een heerlijk tempo. Helemaal bij de keel grijpen doet het boek echter niet: daarvoor is de verhaallijn iets te dun, zijn niet a ...  Toon de volledige recensie

30/09/2023

De Dikke Delvaux
Unieke en smakelijke verzameling muziekgeschiedenis

5 sterren omwille van de unieke, toegankelijke en overzichtelijke verzameling belpopfeiten die Jan Delvaux te boek stelde.

We proefden als lezer 4 maanden lang bijna dagelijks van de 500 we ...  Toon de volledige recensie

29/09/2023

Een paar maanden van mijn leven
Jammer en overbodig.

Zelfs in een klaagzang en een compleet overbodige verantwoording van een episode uit zijn leven heeft Michel Houellebecq een goeie pen heeft en schrijft hij boeiend.

In 'Een paar maanden uit ...  Toon de volledige recensie

29/09/2023

Het graf van de wever
Sfeervol, speels en bedrieglijk eenvoudig

Het graf van de wever is een bedrieglijk eenvoudige vertelling over spijkerslager Meehaul Lynskey en steenbikker Cahir Bowes die op Cloon na Marov - de eeuwenoude begraafplaats van het dorp - op zo ...  Toon de volledige recensie

29/09/2023

Een rustig leven
Speels en compulsief leesbaar

Dat een rustig leven, een boek vol kleine en grote menselijke tragiek, dikwijls in de eerste plaats een grappig boek genoemd wordt, vinden we fascinerend. Waarom dat net het eerste is wat er over d ...  Toon de volledige recensie

22/09/2023

TIR Arthur
Sappige taal, speelse plot.

Heerlijk.

Erik Vlaminck ontgoocheld nooit.

In zijn gekende, sappige taal verhaalt hij in deze theatertekst - die leest als een novelle - het verdere wedervaren van Arthur Van Hooylan ...  Toon de volledige recensie

15/09/2023

De maniac
Fascinerend en beklijvend, maar niet helemaal geslaagd

In De Maniac doet Benjaming Labatut van alles tegelijk: hij schetst de wetenschappelijke stappen die uiteindelijk tot de uitvinding van de Artificiële Intelligentie leidden via een korte inleiding ...  Toon de volledige recensie

14/09/2023

The gunslinger
Bevredingend slot, beetje te slepend, graag gelezen.

Zo, bij deze hebben we heel de Donkere Toren reeks achter de kiezen en zijn er nog amper kanten van Stephen King's oeuvre die we niet geproefd hebben, alleen zijn 'on writing' staat nog op ons verl ...  Toon de volledige recensie

27/08/2023

Koninkrijken
Pittige beeldspraak, beklemmende sfeer

Kamaledin schetst in Koninkrijken het fysieke Bagdad en de manier waarop de bewoners daar de dag van vandaag zich al dan niet in kunnen bewegen. Tegelijkertijd is Koninkrijken een parabel over ...  Toon de volledige recensie

27/08/2023

Out
Tarantinesk, verrassend en meeslepend

Een Japanse misdaadroman uit 1997 waaraan het gemiddelde Tarantino-script een puntje kan zuigen.

Masako, Kuniko, Yoshie en Yayoi hebben weinig met elkaar gemeen maar vormen een team 's nach ...  Toon de volledige recensie

17/08/2023

Persepolis rising
Opnieuw oerdegelijk en boeiend

Yep. Schrijversduo James S.A. Corey blijft oerdegelijk werk afleveren: ook in deel 7 van The Expanse-reeks werden we uiteindelijk meegezogen.
Ja, de formule is gekend, en van die kant komt niet ...  Toon de volledige recensie

17/08/2023

All Systems Red (The Murderbot Diaries #1)
Humor, actie, spanning en goed uitgewerkt: compulsief leesbaar.

The Murderbot Diaries leek me zo'n simplistische, cliché titel voor een reeks, dat ik me telkens opnieuw afvroeg waarom het boek in mijn kast stond. Maar kijk: ook achter dat soort titels zitten s ...  Toon de volledige recensie

09/08/2023

Vernietigen
Literatuur met een grote L

Het klinkt wat gek om over een 'zachte' Houellebecq te schrijven, alsof in Vernietigen de wereld niet stilaan naar de verdoemenis gaat, alsof de politiek niet langs alle kanten naar plat opportunis ...  Toon de volledige recensie

09/08/2023

Zijde
Blakend van eenvoud, zinderend van stijl, verrassend van plot en veelzeggend van inhoud.

Zo'n boek dat al jarenlang in je boekenkast staat.
Je hebt geen enkele reden om het niet te lezen.
Het is niet dik. Iedereen is er enthousiast over.
Alles lijkt uit te wijzen dat het nie ...  Toon de volledige recensie

29/07/2023

The Last Emperox
Een absoluut plezier om te lezen!

Ook in het laatste deel van The Interdependency-trilogie wist John Scalzi ons moeiteloos aan zijn boek te kluisteren en slaagde hij er in ons telkens opnieuw te verrassen.

Bij het omslaan va ...  Toon de volledige recensie

29/07/2023

The Consuming Fire
Zinnen met vaart, spitse dialogen, strakke plot.

Wat wil je als lezer graag vertellen over het middelste deel van een trilogie?
Dikwijls voelt zo'n deel aan als een brug tussen de opening en het slot, maar deze zwakte weet Scalzi met verve te ...  Toon de volledige recensie

29/07/2023

The Collapsing Empire
Vlot, snel en niet geheel vrijblijvend.

We lazen het hilarische en hoogst originele 'Old Man's War' van John Scalzi dolgraag, waren net iets minder onder de indruk maar desalniettemin tevreden over het fijne 'Red Shirts' en begonnen net ...  Toon de volledige recensie

18/07/2023

But Beautiful: A Book About Jazz
Wauw. Originele opzet en uitmuntend uitgevoerd. Hoed af.

Wauw.

Zelden lazen we een boek met een titel die zo mooi en treffend de lading dekt en nooit lazen we zo graag al dan niet gefictionaliseerde biografische portretten die zo dicht bij de kern ...  Toon de volledige recensie

18/07/2023

Babel-17
Boeiend uitgangspunt: scifi over taal die werkelijkheid schept!

In Babel-17 speelt Samuel R. Delany een boeiend spel met zijn personages én de lezer over de mogelijkheden van taal.

Het leger pikt tijdens een intergalactische o ...  Toon de volledige recensie

07/07/2023

Scheiding van goederen
Heerlijk drama vol straffe zinnen en (zwarte) humor.

Scheiding van goederen is het debuut van cultauteur Roger Van de Velde waarvan het manuscript (correctie: de typografie) jarenlang in Het Letterenhuis lag te wachten op een uitgever. Dank aan uitge ...  Toon de volledige recensie

07/07/2023

Geloven in het wild
Uniek, onderzoekend en fascinerend

Geloven in het wild is een bijzonder boekje: soms fragmentarisch, soms verhalend, dikwijls overpeinzend, beschouwend en filosofisch, maar bijna altijd even ongrijpbaar als de gebeurtenis die er aan ...  Toon de volledige recensie

01/07/2023

Carrion Comfort
De betere, sappige pulp-fictie

De betere pulp-fictie, me dunkt.

Een auteur die er in slaagt ons bijna 1000blz op minder dan 14 dagen te laten lezen, die ons aan onze stoel gekluisterd houdt, die de spanningsboog in een vu ...  Toon de volledige recensie

29/06/2023

Duizend & ik
Meeslepend en toegankelijk maar niet vrijblijvend

Yorick Goldewijk brak eerder potten met 'Films die nergens draaien' maar slaat met Duizend & ik, een verhaal dat in zijn prille vorm al 20 jaar in de schuif van de auteur lag, een andere weg in ...  Toon de volledige recensie

07/06/2023

Eliot's Book of Bookish Lists
Favorietje voor iedereen die van boeken en lijstjes houdt.

Een boek met alleen maar lijstjes?
Die uitsluitend over boeken of literatuur gaan?
Zonder enige logica?
(Buiten het feit dat de samensteller vond dat ze in het boek moesten?)

Yep. ...  Toon de volledige recensie

06/06/2023

The hair-carpet weavers
Verrassend en fijn leesvoer

Wat een fijne verrassing en aangename leeservaring, dit boek uit 1995 van de Duitser Andreas Eschbach. Ik geef - louter voor een plezier - meteen even de Duitse titel mee: Die Haarteppichknüpf ...  Toon de volledige recensie

06/06/2023

Lynn Berger schrijft een relevant en helder pleidooi om onbetaald werk meer te waarderen en op te nemen in de statistieken zodat maatschappelijke/economische keuzes er ook rekening mee houden.< ...  Toon de volledige recensie

06/06/2023

Het eind van de relatie
Een unieke blik op de innerlijke, soms irrationele mens.

Een klassieker schept verwachtingen, en die lost Het einde van de relatie bijna allemaal in.
In een goed geschreven, sterk opgebouwd en meerlagig verhaal, biedt Graham Greene een unieke inkijk ...  Toon de volledige recensie

02/06/2023

Song of Susannah
Degelijk, maar niet de beste uit de reeks

De voorlaatste behoort volgens ons niet tot de betere boeken uit de Donkere Toren reeks, maar niettemin hebben we hem gretig verslonden. Als het paard de stal ruikt...

We herinneren ons een ...  Toon de volledige recensie

26/05/2023

Wolves of the Calla
Verslavend :-)

Zo, de zesde en meest lijvige titel uit de Donkere Toren-reeks is achter de kiezen (The Wind Through the Keyhole lazen we tussendoor, vandaar dat nr5 onze 6de titel is).

Weer weet Steph ...  Toon de volledige recensie

12/05/2023

Weersverwachting
Herkenbaar, prikkelend en bijzonder

Net als in 'Verbroken beloftes', waarin de twijfels en onzekerheden die het leven van een jonge moeder en echtgenote binnensluipen de toon voeren, is in 'Weersverwachting' de pittige, speelse pen v ...  Toon de volledige recensie

24/04/2023

Wayward Pines #1: Pines
Genadeloos snel, beklemmend én verrassend!

Je kan alleen maar onder de indruk zijn van de manier waarop Blake Crouch je in zijn verhaal weet te trekken, van de genadeloze snelheid waarmee hij zijn plot er doorjaagt, van die plot zelf en van ...  Toon de volledige recensie

20/04/2023

Hoe wegen wandelaars vinden
Mooie gedachtes, niet helemaal vastgepind.

Franco Michieli wandelt en trekt graag door de natuur (pittige tochten en lange trajecten) en doet dat regelmatig sinds zijn jeugdjaren. Dat hij in de Alpen woont, zorgt meteen ook voor een dankbar ...  Toon de volledige recensie

17/04/2023

Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran is een puntgaaf pareltje met verrassend veel vaart, prikkelende passages en wijze, goedgeschreven zinnen.

Dat het boekje levenslessen bevat, iets wa ...  Toon de volledige recensie

16/04/2023

Snow crash
Doordacht en flitsend!

William Gibson omschrijft Snow Crash als 'Fast-forward free-style mall mythology for the 21st centruy' en die omschrijving blijft zo aan ons brein kleven, dat we ze hier even gewoon mee overnemen.< ...  Toon de volledige recensie

15/04/2023

The Paper Menagerie
Uitstekende verhalenbundel

We kennen Ken Liu als vertaler van het magistrale The Three Body Problem, deel één van de indrukwekkende Remembrance of Earth's Past-trilogie van zijn landgenoot Liu Cixin.
Fijn te ontdekken ...  Toon de volledige recensie

11/04/2023

Richard Cooks Jazz Encyclopedia
Heerlijk encyclopedisch grasduinen doorheen de jazzgeschiedenis

Van de vormgeving, noch de opmaak moet je het hebben, want dit is niet meer of minder dan wat het beloofd te zijn: een encyclopedie van a tot z met alle (natuurlijk niet ...  Toon de volledige recensie

26/03/2023

Librorum Ridiculorum
Amusant tussendoortje

Brian Lake, antiquair boekhandelaar, verzamelt sinds 1982 bizarre, opvallende of compleet van de pot gerukte boeken. Bij Harper Collins publiceerde hij nu een selecte ui ...  Toon de volledige recensie

26/03/2023

Het verhaal van de dienstmaagd
Relevant en doordacht.

Hoe beoordeel je een boek waarvan je bij voorbaat al een beeld en/of een mening hebt omdat het via je fascinatie voor cult én via de populaire cultuur al helemaal aanwezig is in je mentale perifer ...  Toon de volledige recensie

26/03/2023

Het geluk van de wandelaar
Heerlijk boekje over wanderen.

Het geluk van de wandelaar, met als smakelijke Engelse titel 'The Gentle Art of Tramping', is een bonte verzameling weetjes, een praktische gids, een semi-filosofisch traktaat  en een sympathi ...  Toon de volledige recensie

18/03/2023

Mr Norris changes trains
Sympathiek met straffe context

Terwijl ze - op de trein van Amsterdam naar Berlijn - de Duitse grens naderen, ontmoeten verteller William Bradshaw en de nerveuze, pruikdragende Arthur Norris elkaar. H ...  Toon de volledige recensie

10/03/2023

The Thirty-Nine Steps
Heerlijke cultklassieker

Cult-klassieker uit 1915. Richard Hannay ontmoet zijn bovenbuur in het hotel wanneer die een beetje verward bij hem aanklopt met de woorden Kan ik hier even blijven, ik ben namelijk net overleden. Bli ...  Toon de volledige recensie

05/03/2023

The woman in the dunes
Existentieel en bevreemdend

(We lazen een toneelbewerking die niet meer beschikbaar is) De vrouw van het zand is een fascinerende en bevreemdende situatieschets uit 1962 van de Japanse auteur Kobo Abe. Een man die op zoek is ...  Toon de volledige recensie

05/03/2023

De woestijn van de Tartaren
Existentieel pareltje

Dino Buzzati schreef deze klassieker uit de Italiaanse literatuur in 1938 en publiceerde het uiteindelijk in 1945. Buzzati verhaalt ons het wedervaren van luitenant Giovanni Drogo, die zijn eerste mil ...  Toon de volledige recensie

05/03/2023

A Desolation Called Peace
Heerlijk vervolg.

We waren zo onder de indruk van A Memory called Empire dat we besloten onmiddellijk door te lezen in A Desolation called Peace, deel 2 van de Teixcalaan-duologie.

De plot en de verhaallijn ...  Toon de volledige recensie

05/03/2023

A memory called empire
Heel straf en orgineel debuut.

A Memory called Empire is één van de strafste en meest originele debuten die we al lazen.

Martine Arkady laat haar lezers meereizen in de voetsporen van Mahit Dzmare die, als jonge diplom ...  Toon de volledige recensie

05/03/2023

Iconen
Straf, confronterend en prachtig geschreven.

Winter 1975-1976. Broeder Medard werkt als boekhouder (broeder Econoom is zijn bijnaam) in een psychiatrische instelling in Vlaanderen, waar hij zo min mogelijk met de patiënten of andere calamite ...  Toon de volledige recensie

24/02/2023

Bier in de snookerclub
Relevant, amusant, prikkelend en vlot. Heerlijk boek!

Wat schreef Waguih Ghali met 'Bier in de snookerclub' een amusant en relevant boek! Vlot geschreven, speels en pittig, prikkelend en doordacht, snel en confronterend: Bier in de snookerclub is het ...  Toon de volledige recensie

14/02/2023

Stadsnomade
Met twee voeten in dit tijdsgewricht

Nadat ze op de Orkney-eilanden vrede vond met haar nuchtere zelf (zie Liptrot's debuutroman De Uitweer) trekt Amy Liptrot naar Berlijn om een verloren stuk van zichzelf én de liefde te zoeken.
...  Toon de volledige recensie

12/02/2023

Als we het over Peter F. Hamilton hebben, vallen we telkens opnieuw in herhaling, dus laat het ons kort houden. Ook in de verhalenbundel 'A second Chance at Eden' toont Hamilton zijn creatief meest ...  Toon de volledige recensie

07/02/2023

De filosoof, de hond en de bruiloft
Relevant en toegankelijk

Dit boek ter hand nemen is uw best besteedde uur van de week.

Barbara Stok vertelt in aangename stijl, met frisse, heldere tekeningen het verhaal van Hipparchia van Maroneia, de eerste vrouw ...  Toon de volledige recensie

03/02/2023

Wandelen
Blijvend relevante filosofische held

Ha, Thoreau. Literair/filosofische held waarvan we sinds onze zoekende jongensdagen een romantisch beeld in het achterhoofd meedragen.
Walden blijven we - ondanks dat het geen hapklaar werk is w ...  Toon de volledige recensie

30/01/2023

Dimension of Miracles
Fijne ruimtesatire, nog steeds relevant.

In Dierbaar Doolhof (Dimension of Miracles) uit 1968 maken we kennis met Tom Carmody, een wat kneuterige ambtenaar die plots wordt uitgenodigd in het Galactisch Centrum omdat hij een prijs gewonnen ...  Toon de volledige recensie

29/01/2023

Montaigne
Enorm indruwekkend en pijnlijk relevant.

Wow. Zijn we even onder de indruk, zeg.

"Alleen wie met geschokte ziel leeft in een tijdperk dat met oorlog, geweld en tirannieke ideologieën een bedreiging vormt voor het leven van de enke ...  Toon de volledige recensie

26/01/2023

Over reeksen heb ik al regelmatig door geboomd. Enerzijds dankbaar terug te keren naar iets wat je al kent, anderzijds frustrerend om diezelfde reden.
Stephen King lost dat in The Dark Tower op ...  Toon de volledige recensie

25/01/2023

The set-up
Snedig, hard en indrukwekkend.

Ons leeshart maakte een vreugdesprongetje toen we ontdekten dat er een door Erik Kriek geïllustreerde uitgave van werk van Joseph Moncure March aankwam.
We lazen eerder zijn wervelend prozaged ...  Toon de volledige recensie

20/01/2023

Seveneves
Huzarenstukje

We twijfelen tussen een vier of een drie sterren beoordeling.

We vermoeden al enige tijd stiekem dat recensenten dikke boeken voordeliger beoordelen bij wijze van pluim aan zichzelf omdat z ...  Toon de volledige recensie

10/01/2023

Wij capabelen
Straf begin, mooi einde.

Als poëzie ons aangereikt wordt - door een vriend in een brief of kaartje, of door een dichter op een podium - zijn we meestal eenvoudig warm te maken en weten regels ons diep te raken.
Zelf ...  Toon de volledige recensie

26/12/2022

If I Die in a Combat Zone
Indrukwekkend, soms filosofisch oorlogsverslag

Na "The Things They Carried" & "Going after Cacciato" is dit het derde oorlogsrelaas van Tim O'Brien dat we lezen.

O'Brien vertelt vlot en open over zijn afkeer van de Vietnamoorlog en ...  Toon de volledige recensie

26/12/2022

Ten derden male
Pijnlijk noodzakelijk

Het is hemeltergend dat Jos Geysels & Erik Vlaminck ten derden male de pen moeten opnemen om de maatschappij (lees: de politici én hun kiezers) erop te wijzen hoe schrijnend armoede is en hoev ...  Toon de volledige recensie

26/12/2022

De vogels
Schoon, tragisch en bijzonder.

Straffe pen heeft Tarjei Vesaas.
Bovendien beschikt de schrijver over een fijngevoeligheid voor menselijke natuur en het overbrengen van emoties en gedachtewerelden die minstens even indrukwekke ...  Toon de volledige recensie

20/12/2022

Upgrade
Snelle en spannende scifi thriller

Blake Crouch is een vakman, en een goeie.

Zonder aarzeling sleept hij zijn lezers aan een razend tempo mee in zijn vlot geschreven, spannende en meeslepende sci-fi thrillers. Geef Crouch 20 ...  Toon de volledige recensie

12/12/2022

Ithaca
Knap leesvoer

In 'Ithaca' vertelt Claire North het verhaal van Penelope, die - wachtend op de thuiskomst van haar man Odysseus (yep, die van dat paard) - zijn koninkrijk probeert veilig te stellen.
Tussendoo ...  Toon de volledige recensie

07/12/2022

De blinde uil
Straf boek, dat zich ongetwijfeld dikwijls laat herlezen.

Een cultboek/klassieker die in 1937 in Iran verscheen en onder boekhandelaars heel wat weerklank vond toen uitgeverij Jurgen Maas in 2018 een nieuwe Nederlandse vertaling op de markt bracht.
Toon de volledige recensie

26/11/2022

Drijven
Indrukwekkend debuut!

Drijven is het literaire debuut van het heerlijke Nederlands-Vlaamse cabaretduo Grof Geschud, bestaande uit Myrthe van Velden en Lander Severins. Fris van de theaterschool brachten ze 'Lijmen' op d ...  Toon de volledige recensie

26/11/2022

Wizard and glass
Kwaliteit. Alweer.

Het lezen van langere boekreeksen voelt altijd heel erg ambigue aan: enerzijds is er een verlangen naar de reeks omdat je weet wat je te wachten staat. Je kan weer in een wereld duiken die je al ke ...  Toon de volledige recensie

26/11/2022

Light
Boeiend, maar de plot hing in een intellectuele mist

Genomineerd voor de Arthur C. Clarke Award, bekroond met de James Tiptree, Jr. Award, door The Guardian op nr 91 gezet in de lijst van 100 beste boeken van de 21ste eeuw en bejubeld door Iain Banks ...  Toon de volledige recensie

26/11/2022

Eight Million Ways To Die
Goeie noir detective, met frisse verrassingen

Oerdegelijke noir detective, waarbij onze detective voor de verandering niet het grootste deel van het verhaal aan de drank zit, maar net de ene na de andere AA-meeting afloopt om van de drank af t ...  Toon de volledige recensie

17/10/2022

Gun, with Occasional Music
Origineel en bijzonder!

Waar had ik dit boek nu weer opgepikt en hoe kwam het op mijn leeslijst terecht?
Een vraag die ik mee steeds vaker stel.
Geen nood, toen we begonnen met lezen bleek meteen dat 'Gun, with Oc ...  Toon de volledige recensie

21/08/2022

Zee van rust
Bovengemiddeld goed!

U weet wel dat we sinds 'Station Eleven' een flinke boon hebben voor Emily St. John Mandel.
Hoewel we opvolger The Glass Hotel een beetje ontgoochelend vonden en over voorganger The Singers G ...  Toon de volledige recensie

21/08/2022

Sea of tranquility
Doordacht, goed opgebouwd en bovengemiddeld goed!

U weet wel dat we sinds 'Station Eleven' een flinke boon hebben voor Emily St. John Mandel.
Hoewel we opvolger The Glass Hotel een beetje ontgoochelend vonden en over voorganger The Singers G ...  Toon de volledige recensie

21/08/2022

Iets wat helpt
Mooi, maar had nog mooier gekund

Uitgeverij Oevers geeft boeken uit met een hart (naar eigen zeggen, en we geloven hen) en de focus op Scandinavië, maar bracht ons ook al moois uit andere landen: ze wisten ons al meermaals te ver ...  Toon de volledige recensie

15/08/2022

The bricks that built the houses
Vlot leesbaar, relevant en goed uitgewerkt. Uniek chroniqueur van de tijd

We steken ons respect voor Kae Tempest (Kate ten tijde van de publicatie van deze debuutroman) niet onder stoelen of banken.

Hun 'On Connection' vonden we van een uitmuntende schoonheid: go ...  Toon de volledige recensie

28/07/2022

De bewaker
Bevreemdend en goed geschreven

Peter Terrin heeft een goeie pen. Dat weten we.
We vertellen graag hoe de openingspassage van Monte Carlo de mooiste bladzijden bevat die ooit in het Nederlands taalgebied zijn geschreven.
< ...  Toon de volledige recensie

17/07/2022

Het ijspaleis
Schoon, krachtig en ontroerend.

Heerlijk toch om telkens opnieuw te ontdekken hoe literatuur kan verrassen en je bij de keel kan grijpen in al zijn eenvoud en schoonheid.
Het IJspaleis van Tarjei Vesaas - de in 1970 overleden ...  Toon de volledige recensie

17/07/2022

The lottery and other stories
Straffe, relevante verhalen van een scherpe pen

Verhalenbundels beoordelen is een beetje een ondankbare taak. Zelden halen alle verhalen hetzelfde niveau. Beoordeel je dan het gemiddelde of het beste van zo'n bundel? Wat ben je al vergeten als j ...  Toon de volledige recensie

11/07/2022

Het schemeren van de wereld
Bijzondeer boekje

4 sterren voor het verhaal.
De stijl van Herzog was bij aanvang wat wennen, maar leent zich uiteindelijk toch erg goed om het bijzondere relaas van Hiroo Onoda te vertellen.

Toen het Japa ...  Toon de volledige recensie

07/07/2022

Ik herinner me
Bijzonder, uniek en met een fantastisch ritme geschreven!

Heerlijk, speels en vlot leesvoer, dit cultboekje uit 1975 in Nederlandse vertaling van Johannes Jonkers opgevist door uitgeverij Oevers.

Joe Brainard was een Amerikaans kunstenaar en auteu ...  Toon de volledige recensie

18/06/2022

Ik = cartograaf
Indrukwekkend boek, jammer van de negativiteit.

Dit hadden 5 sterren kunnen zijn, ware het niet dat onze sympathie voor de wandelende schrijver met ...  Toon de volledige recensie

17/06/2022

Arsène Lupin, gentleman-inbreker
Aangename, verrassende vakantielectuur!

De Franse auteur Maurice Leblanc (1864 - 1941) schreef bij de aanvang van zijn schrijverscarrière voornamelijk psyc ...  Toon de volledige recensie

17/06/2022

Weg van het systeem
U had al aan het lezen moeten zijn!

Kris Peeters levert met Weg van het Systeem een ronduit indrukwekkend staaltje sociologisch inzicht af en maakte er meteen een vlot leesbaar en strak opgebouwd boek van.

De antropoloog, pol ...  Toon de volledige recensie

09/06/2022

De rest van ons leven
Universeel verhaal in heerlijke zinnen.

Wat heeft Els Beerten een verfijnde, heldere en straffe pen. De rest van ons leven vertelt in korte, krachtige en rake zinnen over het leven van de snel opgroeiende Fredo Santoro, die als kind met zi ...  Toon de volledige recensie

16/03/2022

Gesprekken met mijn tuinman
Een boek dat schittert door zijn eenvoud.

Zelden een boek gelezen dat zo schittert door zijn eenvoud. Gesprekken met mijn tuinman is de neerslag van de gesprekken die de schilder Henri Cueco voerde met zijn (hoe raadt u het!)... tuinman. De ...  Toon de volledige recensie

10/03/2022

Circusnachten
Kleurrijk, verrassend, grotesk en speels!

Ga er gerust van uit dat Circusnachten van Angela Carter om -tig redenen absoluut een lezenswaardig boek is. Maar een boek beoordelen gaat natuurlijk ook steeds over je leeservaring en die wordt door ...  Toon de volledige recensie

04/03/2022

Blindsight
Indrukwekkend en overweldigend.

5 sterren voor de vele ideeën die ten grondslag liggen aan het boek en de uitwerking er van. 4 sterren voor mijn leeservaring, al ligt dat niet aan de auteur, maar aan mijn intellect en kennis van d ...  Toon de volledige recensie

20/02/2022

De kleine houten robot en de boomstam prinses
Speels en heerlijk verhaaltje voor het slapengaan

Met zijn eerste prentenboek voor kinderen schiet de Schotse illustrator en cartoonist Tom Gauld meteen raak. Zijn heldere, eenvoudige, herkenbare en toch erg speelse tekenstijl lenen zich perfect voo ...  Toon de volledige recensie

18/02/2022

The Secret Pilgrim
Mooi afscheid van George Smiley

Zo, ons afscheid van George Smiley is definitief. Met 'The Secret Pilgrim' schreef wijlen John Le Carré zijn achtste en laatste verhaal over de bescheiden, sympathieke, schijnbaar verlegen maar doort ...  Toon de volledige recensie

08/02/2022

Aap op straat
Woordeloos, maar vertelpret gegarandeerd!

Wisten jullie al dat we fan zijn van Leo Timmers? ;) Aap op straat is een woordeloos maar rijk prentenboek met heerlijke tekeningen. Vader en zoon zijn met de brommer op weg naar huis, maar 't klein ...  Toon de volledige recensie

06/02/2022

Snotapen
Absurde & grappige nonsens

Op basis van verzamelde, 19de-eeuwse gravures, stelde Zaza een uniek voorleesboek samen met de meest absurde, grappige en bevreemdende verhalen. De meesten verhalen bestrijken amper een bladzijde of ...  Toon de volledige recensie

06/02/2022

Slaapboek
Slaapverwekkend leuk!

Innovatief, speels, fantasierijk, frivool en vol heerlijke taal: de prentenboeken va Dr. Seuss kennen hun weerga niet. Het slaapboek vertelt hoe de meest verrassende figuren op de meest unieke wijzes ...  Toon de volledige recensie

04/02/2022

Alma Evergreen: Keep the Aspidistra Flying
Lezenswaardig (en wat irritant :) )

Een andere tijd en plaats en ik had dit boek waarschijnlijk wat gunstiger beoordeelt. Dat Orwell schrijven kan, hoeft hier geen betoog, noch dat hij immer relevant is. Die 'is' mag je als sleutelwo ...  Toon de volledige recensie

04/02/2022

Dat is heel wat voor een kat
Afscheid op kinderniveau

Over afscheid schrijven is geen sinecure, laat staan in een prentenboek gericht aan de jongsten onder ons. Toch slaagt Judith Viorst daar wonderwel in. Wanneer de poes sterft, zeggen mama en papa da ...  Toon de volledige recensie

01/02/2022

Ironisch dat we dit boek onder 'prentenboeken' gaan indelen, maar hé, hokjes zijn er om tegenaan geschuurd te worden. Enfin, voorleestopper nummer zoveel bij de kroost. De opdracht is simpel: als ee ...  Toon de volledige recensie

01/02/2022

De buitenkant van meneer Jules
Straf, schoon, treffend en innemend.

Wat een sobere, prachtige, originele en warme vertelling. Nadat ze ontwaakt met de geur van vers gezette koffie, treft Alice haar man Jules dood in de zetel aan. Ze wil de buitenwereld nog niet binne ...  Toon de volledige recensie

01/02/2022

Drie sterren voor een werk van één van de grote drie? Laat ons duidelijk zijn: Philip K. Dick is een grote meneer en alles wat op zijn pen kruipt is op zijn minst oerdegelijk. Maar vergelijk het me ...  Toon de volledige recensie

01/02/2022

Heerlijk prentenboek over ouders die naast hun kroost leven en zich daar soms wat meer bewust van mogen zijn. Maartje probeert haar ouders te vertellen dat er een grote, paarse neushoorn in huis vers ...  Toon de volledige recensie

31/01/2022

Civilisatie 1914-1917
Om stil van te worden

"Civilisatie, beschaving, is niet in al die afgrijselijke rotzooi te vinden, en als ze niet in het hart van de mens is te vinden, nou, dan is ze nergens te vinden." Dat is de indrukwekkende slotzin v ...  Toon de volledige recensie

30/01/2022

This Is How You Lose the Time War
Ingenieus en literair

Een ingenieuze, met veel liefde, geduldig geconstrueerde puzzel die Gladstone & El Mohtar in dit verrassend literaire scifi verhaal stukje voor stukje leggen. We krijgen het verhaal van Red & Blue, ...  Toon de volledige recensie

27/01/2022

Verweven leven
Geniaal!

We gebruiken het woord niet lichtzinnig, maar hier is het absoluut op zijn plaats: geniaal! Merlin Sheldrake neemt zijn lezers enthousiast mee naar de ondergrondse, verborgen wereld van schimmels, di ...  Toon de volledige recensie

25/01/2022

Vast
Hilarisch en verrassend!

Meest hilarische prentenboek ooit (overdrijving is een stijlfiguur :) ) en jarenlange favoriet bij mijn 3 kinders. Frisse, speelse tekeningen, overdrijving als stijlfiguur (recht in onze winkel, me du ...  Toon de volledige recensie

20/01/2022

De geschiedenis van mijn tanden
Origineel, speels en tragisch

Ha. Wat een heerlijk boekje toch. Even erg onder de indruk als bij de eerste lezing. Speels, erudiet maar niet hoogdravend, grappig maar met ruimte voor ernst, vlot lezend en toch een beetje ongrijpb ...  Toon de volledige recensie

20/01/2022

Salvation
Meesterschap

We vallen natuurlijk in herhaling, maar niemand hanteert de space-opera pen met zoveel ervaring en kunde als Peter F. Hamilton. De opening van de Salvation-trilogie draagt echo's van Hyperion van Dan ...  Toon de volledige recensie

31/12/2021

Wij zijn legio - wij zijn Bob
Amusant maar knullig

Hoe beoordeel je een amusant boek dat slecht geschreven is? Ik weet niet meer waar, wanneer of waarom 'We are legion (we are bob)' op onze leesradar verscheen, maar toen er geen enkele editie meer be ...  Toon de volledige recensie

19/12/2021

Smiley's People
Zinderend slotluik.

Zo, dat was dat, de volledige Karla-trilogie van wijlen John le Carré achter de kiezen. De meester van de spionage-roman is na het verslinden van dit slotluik nog verder in onze achting gestegen. E ...  Toon de volledige recensie

16/12/2021

Brieven aan een jonge dichter
51 blz met eeuwigheidswaarde

Een kleinood. We gebruiken dat woord niet lichtzinnig en geven er bij deze ook nog eens expliciet de definitie volgens Van Dale bij: "een klein kostbaar voorwerp" Geen woord lijkt ons correcter als ...  Toon de volledige recensie

09/12/2021

De fluistering van de sterren
Kleinood vol rijkdom

4 sterren voor de aangename kennismaking met het werk van de eerste Arabische Nobelprijswinnaar (1988), met het vermoeden dat het 3 sterren zouden worden wanneer ik verder met zijn oeuvre kennis maak; ...  Toon de volledige recensie

05/12/2021

Going After Cacciato
Graag gelezen

Een Vietnam roman die de wreedheid, zinloosheid en andere morele vragen niet uit de weg gaat, maar wat het boek echter uniek maakt is dat driekwart ervan over de reis naar Parijs gaat die Paul Berlin ...  Toon de volledige recensie

03/12/2021

The Honourable Schoolboy
Heerlijk leesvoer

De quotes op de kaft liegen er alvast niet om: "Scenes of sustained action" (zelfs sommige scènes achter een bureau zijn beklijvend) "A gripping plot of devilish complexity" (doordacht, verrassend e ...  Toon de volledige recensie

19/11/2021

Verlos ons van het kwaad
Relevant, meeslepend en goed geschreven.

We lazen zowat elke letter die Joost Vandecasteele publiceerde nadat hij ons met zijn debuut 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij' meteen wist te fascineren. We waren geweldig onder de indru ...  Toon de volledige recensie

05/11/2021

De grote angst in de bergen
Indrukwekkend en beklemmend.

Indrukwekkend, die boekje. Zo'n 90 jaar geleden geschreven en door Rokus Hofstede voor het eerst naar het Nederlands vertaald in 2019. Laat ons maar aanvangen met een pluim voor die vertaling, want ...  Toon de volledige recensie

27/10/2021

Met 'De gelukzalige jaren van tucht' schreef de Zwitsers-Italiaanse Fleur Jaeggy een intens en onthullend portret over het sociale leven tijdens de kostschooljaren van een ontluikende puber. Terugbli ...  Toon de volledige recensie

05/10/2021

To Say Nothing of the Dog
Leuk, maar had scherper gekund

Aangezien er met tijdreizen niets te rapen valt (je kan Hitler niet vermoorden, noch schatten opgraven en ze mee naar je eigen tijd brengen, noch de lottocijfers opschrijven,...) is het strikt een geb ...  Toon de volledige recensie

03/10/2021

Wat alleen wij weten
Aangrijpend maar warm, pijnlijk maar helend, tragisch maar mooi.

Sommige boeken zijn zo mooi, dat je als lezer soms vergeet hoe tragisch ze wel zijn. Een terminaal zieke zus, een broer die ik mezelf en jullie allemaal toewens en verhalen tot zover ze reiken kunnen ...  Toon de volledige recensie

20/09/2021

Madhouse at the End of the Earth
Shitterende narratieve non-fictie

Het verhaal van de trip die het onderzoeksschip de Belgica onder leiding van Adrien de Gerlache eind 19de eeuw naar Antartica ondernam om de zuidpool te verkennen, is er één om duimen en vingers van ...  Toon de volledige recensie

18/09/2021

Het personeel
Fascinerend

Olga Ravn stipt aan de hand van getuigenverklaringen afgenomen op een intergalactisch expeditieschip fascinerende ideeën aan over wat de essentie van mens-zijn zou kunnen wezen. Dat ze die getuigenv ...  Toon de volledige recensie

05/09/2021

Notes from the burning age
Goed, maar teveel hooi op de vork

Hopla, weer een Claire North achter de kiezen, weer met genoegen gelezen. Niet haar beste, maar we kunnen nog steeds stellen dat elk boek van Claire North bovengemiddeld goed is. Misschien dat ze in ...  Toon de volledige recensie

03/09/2021

The Power of the Dog
Wat een leestrip!

Wat ... een ... trip! Don Winslow gooit je vanaf de openingsbladzijden snoeihard midden in de Amerikaanse War on drugs en sleurt je in een waanzinnig tempo meer dan 500 bladzijden lang genadeloos me ...  Toon de volledige recensie

24/08/2021

One Billion Years to the End of the World
Leuk idee, behoorlijk uitgewerkt

We leerden de gebroeders Strugatsky kennen met Roadside Picnic, een heerlijk werkje met een frisse plot waarvan we genoten. One billion years to the end of the world bevat ook een soort humor, maar e ...  Toon de volledige recensie

18/08/2021

Sering en Vlag
Zinderend slotdeel

Deel drie uit 'De vrucht van hun arbeid' is een apotheose in romanvorm van het opmerkelijke, warme portret dat John Berger schetst van het verdwijnende boerenleven in Europa tijdens het laatste kwart ...  Toon de volledige recensie

16/08/2021

Ver weg in Europa
Ontzagwekkend schoon.

Ok, het eerste deel van John Berger's unieke "De vrucht van hun arbeid"-trilogie beviel ons heel erg vanwege het unieke beeld dat hij schetste van het (verdwijnende) leven van kleine boeren aan de voe ...  Toon de volledige recensie

15/08/2021

Het einde van de dood
Indrukwekkend, groots en origineel

4 sterren, 5 sterren, wat maakt het uit in het licht van de kosmos waar er mee sterren zijn dan er ooit op Goodreads uitgereikt zullen worden? Het slotdeel van Liu Cixin's Remebrance of Earth's Past ...  Toon de volledige recensie

09/08/2021

Het donkere woud
Sterk, relevant en indrukwekkend

Nadat we ontdekten dat 'The Three Body-problem' het eerste deel van een trilogie was, stonden we te popelen om deel 2 en 3 te ontdekken. Omdat het even geleden was dat we deel 1 lazen was het even zoe ...  Toon de volledige recensie

29/07/2021

Recursion
Smaakt naar meer

De eerste tien bladzijden dacht ik in een standaard policier beland te zijn en vroeg ik me af waarom dit boek op mijn leeslijst terecht gekomen was. Maar kijk! 10 bladzijden later werd het interessa ...  Toon de volledige recensie

24/07/2021

Werken
Indrukwekkend figuur, straf proza en beide volstrekt uniek.

Daniil Charms is één van de meest unieke stemmen in de Russische literatuur. Zijn absurde kortverhalen zijn met niets te vergelijken: soms zijn ze lachwekkend, dikwijls wreedaardig, dan weer filosof ...  Toon de volledige recensie

17/07/2021

Warm worlds and otherwise
Inventief, verassend, knap & tragisch

Omdat ze het beu was in elke job de eerste vrouw te zijn (ze werkte onder meer bij de inlichtingendienst van de luchtmacht en even bij de pas opgerichte CIA) schreef Alice Sheldon haar meermaals bekro ...  Toon de volledige recensie

14/07/2021

boeren
Klein pareltje, alweer.

Wat doet Erik Vlaminck dat weer goed. Na een speelse en hilarische proloog, schetst hij met slechts drie karakters en op minder dan 60 bladzijden vlijmscherp en treffend de tragiek van het boerenbest ...  Toon de volledige recensie

10/07/2021

Weer een hippie cult klassiekertje dat de weg naar mijn boekenplank vond. De Engelse titel 'On heaving no head' typeert nog krachtiger het uitgangspunt van Douglas Harding's spirituele gids: Toen hij ...  Toon de volledige recensie

07/07/2021

Prador Moon
Razendsnelle actie scifi

Degelijke, razendsnelle actie scifi. Ik ben op zoek naar een opvolger van Peter F. Hamilton (van wie ik nog slechts 1 trilogie en 1 losse roman te gaan heb, help!) en hoop(te) die stiekem te vinden i ...  Toon de volledige recensie

06/07/2021

Meridiaan van bloed, of Het avondrood in het Westen
Genadeloos, hard en indrukwekkend.

Meridiaan van bloed verscheen (opnieuw) op onze radar nadat we het tegenkwamen op het lijstje "Vijf ondergewaardeerde Amerikaanse romans na 1960" van David Foster Wallace. Cormac McCarthy schrijft e ...  Toon de volledige recensie

04/07/2021

Beer
Alles wat je van literratuur kan verlangen

In Beer zit de sfeer meteen goed en toont Marian Engel waar literaire parels toe instaat zijn. Het boek schetst de bijzondere relatie van een vrouw met een beer en vertelt ons zo heel wat over eenzaam ...  Toon de volledige recensie

28/06/2021

Mockingbird
Avontuurlijk, melancholisch en hartverwarmend

Wat een heerlijk boek. Mockingbird verhaalt over een toekomst waarin robots de dienst uitmaken. Ze waren er dan ooit wel om mensen te dienen, maar die mensheid is dat al lang vergeten. De gemiddelde ...  Toon de volledige recensie

22/06/2021

Dark Matter
Spannend en meeslepend

300 bladzijden op 1,5 werkdag? Dat krijgen weinig auteurs van me gedaan. Blake Crouch schrijft dan ook in een flitsende stijl, ontwikkeld een hoog verhaaltempo en stevent in rotvaart op zijn plot af. ...  Toon de volledige recensie

13/06/2021

Tinker Tailor Soldier Spy
John le Carré in bloedvorm.

Yep, dit is John le Carré in bloedvorm: tot in de puntjes verzorgd, strak uitgewerkt, sublieme opbouw, stevige plot en veel menselijkheid. George Smiley - die we intussen kennen als ware het een ge ...  Toon de volledige recensie

11/06/2021

Pastorale
Noodzakelijk, hoopvol en bloedmooi.

Mooi, meeslepend, goed uitgewerkt en noodzakelijk. We kennen James Rebanks van het erg mooie 'Een herdersleven' waarin hij vertelde over opgroeien op een schapenboerderij in het Engelse Lake District ...  Toon de volledige recensie

05/06/2021

Sergeant in de sneeuw
Indrukwekkend en verstillend.

Hoe onder de voet ik steeds weer ben als ik oorlogsliteratuur lees. Hoe ik stiekem vermoed dat ik naar oorlogsliteratuur grijp als ik dreig in mijn dagdagelijks bestaan perspectief te verliezen. Hoe g ...  Toon de volledige recensie

01/06/2021

Copsford
Met smaak verorberd. Veel smaak.

Walden light vind ik wel goed klinken, als jullie beloven het niet pejoratief op te vatten. Heerlijk vonden we het om het jaar dat Walter J.C. Murray begin jaren '20 doorbracht op een vervallen hoeve ...  Toon de volledige recensie

31/05/2021

(Deze recensie handelt eigenlijk over 'Een olifant omleggen' - privédomein nr 23, verschenen in 1973, maar lijkt me relevant voor alle journalistiek en essays van de hand van Orwell) Essay's, brieven ...  Toon de volledige recensie

23/05/2021

Waarom ik schrijf
Relevant en verhelderend.

(Deze recensie handelt eigenlijk over 'Een olifant omleggen' - privédomein nr 23, verschenen in 1973, maar lijkt me relevant voor alle journalistiek en essays van de hand van Orwell) Essay's, brieve ...  Toon de volledige recensie

23/05/2021

Together
Herkenbaar actueel pareltje.

Een uitmuntend prentenboek over hoe het ervoor was, hoe we tijdens ervaarden en wat erna kan zijn. Luke Adam Hawker illustreert op indrukwekkende wijze het spaarzame verhaal van een man en zijn hond ...  Toon de volledige recensie

20/05/2021

Manhattan in Reverse
Aangenaam leesvoer

Hoewel een groot deel van de aantrekkingskracht van Peter F. Hamilton is dat hij ons meestal voor minstens 1500 bladzijden weet mee te slepen in goed uitgewerkte, vlot geschreven en gigantische space- ...  Toon de volledige recensie

17/05/2021

De groef
Mooi tussendoortje

'Van Oorschot Terloops' is een heerlijk vormgegeven en mooi reeksje waarin schrijvers een wandeling, hun wandeling, ... beschrijven. Maar natuurlijk is er meer dan dat. Aan de hand van haar wandelafsp ...  Toon de volledige recensie

05/05/2021

Tijdens mijn adolescentie las ik heel wat misdaad: de confessies van Dirk Trioen of Leopold Van Esbroeck, boeken over Patrick Haemers en de bende van Nijvel maar evenzeer schrijfsels over notoire seri ...  Toon de volledige recensie

04/05/2021

Wat maakt een verzetsheld?
Mooi uitgewerkt en waardevol

Een prettig boekje waarin Bregman probeert uit te zoeken wat een verzetsheld maakt en daarvoor het verhaal van Arnold Douwes gebruikt. Die redde tijdens WOII zo'n 350 Joden, maar bleek voor en na de ...  Toon de volledige recensie

01/05/2021

The Gameshouse
Ze doet het weer!

Ook in The Gameshouse wist Claire North ons helemaal mee te zuigen en levert ze weer een spannende, vlot lezende roman af waarin tussen de regels ook wat over onze samenleving te leren valt, voor wie ...  Toon de volledige recensie

25/04/2021

R.U.R.
Na 100 jaar nog steeds relevant

Weinig boeken zijn na 100 jaar nog steeds relevant en nog minder boeken lanceren een woord. Hier en daar misschien wel een neologisme in de eigen taal, maar een woord dat wereldwijd overgenomen werd? ...  Toon de volledige recensie

12/04/2021

Jezus' zoon
Mooi en meedogenloos

In schone, heldere taal met soms poëtische metaforen schetst Denis Johnson een genadeloos en meedogenloos portret van verloren adolescentie: diefstal, geweld, drank en drugs maken de orde van de dag ...  Toon de volledige recensie

11/04/2021

Both Flesh and Not
Zowel goed als niet

Slechts drie sterren voor een boek van Foster Wallace, dat wringt een beetje hoor. Maar ik wil vooral de modale lezer, die misschien eens iets wil proberen van Foster Wallace, niet misleiden. Want dit ...  Toon de volledige recensie

10/04/2021

Ik ben een eiland
Een mokerslag.

Wat een mokerslag. De ene vijf sterren is de andere niet. Ik zou een ster kunnen laten vallen vanwege het ongemak dat me de hele tijd vergezelde tijdens het lezen. Een sterretje minder omdat de aut ...  Toon de volledige recensie

26/03/2021

De geheugenpolitie
Straf. Gaat nog wel even nazinderen.

Bijzonder boekje, dit. Onze hoofdrolspelers wonen op een eiland waar dingen 1 voor 1 verdwijnen. De inwoners gaan daar gelaten mee om en aanvaarden het verdwijnen als één van de dingen des levens. ...  Toon de volledige recensie

20/03/2021

Efter
Mag het iets meer zijn?

Bervoets neemt ons mee naar een nabije toekomst waarin verliefdheid als een geestelijke aandoening aanzien wordt en patiënten het geneesmiddel Efter krijgen toegediend om daar van te genezen. Van bij ...  Toon de volledige recensie

15/03/2021

Zinvol en noodzakelijk, geen twijfel aan. Lost de hoog opgepompte verwachtingen niet helemaal in, maar dat doet dan weer niets af aan de inhoudelijke kwaliteit. Kost je 30-40min van je leven, en die z ...  Toon de volledige recensie

13/03/2021

Er moet iets gebeuren
De lat mag hoger

Er moet iets gebeuren is absoluut een mooie, zij het wat wisselvallige verhalenbundel. Geen enkel verhaal is slecht, maar je krijgt bij sommige verhalen wel het gevoel dat de lat wat hoger had mogen l ...  Toon de volledige recensie

13/03/2021

The Looking Glass War
Vakmanschap van le Carré

Fascinerend. George Smiley, de mystiek en de (misplaatste) romantiek van het spionnenbestaan resoneren in mijn achterhoofd sinds ik John Le Carré als prille tiener ontdekte in de bibliotheek. Als mys ...  Toon de volledige recensie

27/02/2021

Monster
Straffe toebak. Alweer.

Monster vliegt de lezer vanaf de openingszin even genadeloos naar de keel als het lot het hoofdpersonage. "Vandaag is mijn vrouw overleden. Of misschien gisteren. Ik weet het niet meer. Ik ben dronk ...  Toon de volledige recensie

22/02/2021

Saluut aan Catalonië
Indrukwekkend tijdsdocument.

'k zou graag een 4,5 geven. Indrukwekkend staaltje geschiedschrijving van de 33-jarige George Orwell, die in 1936 als journalist naar Spanje trok om er verslag te brengen van de burgeroorlog: Franco d ...  Toon de volledige recensie

22/02/2021

Faber
Aangemaam verrast!

Blij dat Leesmagazijn weer in print is. Al is het dan in print-on-demand, niet echt onze favoriete manier van uitgeven. Enfin, toen we de aankondigingstekst van 'Faber, de verwoester' lazen hadden we ...  Toon de volledige recensie

12/02/2021

Onbekenden in het huis
Heerlijk leesvoer!

Simenon. 't was even geleden dat we hem nog lazen. We maakten ooit kennis via Maigret (natuurlijk, wie niet?), maar ontdekten via 'de bananentoerist' dat hij een heerlijk schrijver was en bovenal een ...  Toon de volledige recensie

12/02/2021

Gloed
Indrukwekkend. Ronduit indrukwekkend.

Straf. Twee vrienden door dik en dun, een uitgekiend drama en een auteur met een erg goede pen, dat levert gegarandeerd een goed boek op. Twee vrienden door dik en dun met totaal verschillende socia ...  Toon de volledige recensie

05/02/2021

The Man Who Fell to Earth
Erg mooi en aandoenlijk

Zoals met de schoonste scifi boeken - en met alle echt mooie boeken tout court - dekt de vlag zelden de lading en zit er onder de oppervlakte, onder het verhaal an sich - nog heel wat moois verborgen. ...  Toon de volledige recensie

17/01/2021

LAST UNICORN
Bevreemdend sprookje vol tegendraadse humor.

In De laatste eenhoorn, voor het eerst gepubliceerd in 1968, neemt Peter S. Beagle ons mee naar zijn wondere wereld waar tovenaars klunzen zijn, toverheksen hun straf niet ontlopen, vlinders gedichten ...  Toon de volledige recensie

15/01/2021

Memoirs of an Infantry Officer
Genuanceerd en waarachtig.

Op basis van notities genomen tijdens zijn diensttijd in de Franse loopgraven tijdens de eerste Wereldoorlog, schreef De Brit Siegfried Sassoon zijn memoires. Hoewel zijn boek soms wat onderkoeld aanv ...  Toon de volledige recensie

15/01/2021

Butcher's crossing
Topliteratuur, zonder twijfel.

Verdikke, wat kan John Williams schrijven. Na 'Stoner' waren we fan, maar Butcher's Crossing overtuigt ons - als dat even kan - nog meer van 's mans kunnen. Een jonge student verlaat zijn thuishaven ...  Toon de volledige recensie

15/01/2021

World War Z
Ontspannende leestip met meerwaarde!

Een Zombie-boek. Maar voor je stopt met lezen: 't is meer dan dat. Echt wel. Zombie's zijn blijkbaar hip om de één of andere reden, getuige het succes van graphic novel en tv-serie 'The walking dead ...  Toon de volledige recensie

15/01/2021

London Fields
480 bladzijden rake letteren

Martin Amis (zoon van Kingsley Amis, waarvan we de alcoholische columns gebundeld in 'Everyday Drinking' wisten te smaken) gebruikt zijn vlijmscherp schrijftalent om ons een zinderende en genadeloze u ...  Toon de volledige recensie

15/01/2021

Dikke Freddy in het zilver
Hilarisch, noodzakelijk en relevant.

Heerlijk leesvoer, de brieven van dikke Freddy die Erik Vlaminck de afgelopen twintig jaar schreef. Dikke Freddy leeft aan de rand van de maatschappij in schrale flatjes of opvangtehuizen en fulmineer ...  Toon de volledige recensie

15/01/2021

Vragen deed je niet
Klein pareltje

Schoon. Helder, puur en zonder omwegen schets Lida Winiewicz het leven van een oude boerenvrouw. De locatie en context doen wat denken aan Het Dikke Schrift van Agota Kristof (al weet je hier wel d ...  Toon de volledige recensie

14/01/2021

De renner
Wat een boek!

W.a.t. e.e.n. b.o.e.k! Heerlijk. Van de eerste tot de laatste letter heb ik genoten, gesmuld en gulzig meegekoerst door de literaire autobiografische wielerklassieker die Krabbé 5 maanden voor mijn ...  Toon de volledige recensie

17/12/2020

Dit mooi vormgegeven naslagwerkje geeft een leuk en origineel beeld van Hugo Claus' magnum opus "Het verdriet van België" dat 30 jaar geleden verscheen. Een interview met Claus vertelt je over de vis ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

Hoogteverschillen
Wonderschoon

"Maar als de nuchtere waarheid je niet voor pijn kon behoeden, dan was het misschien maar beter om in de wolken te verkeren." Wolken, liefde en verlies. Op een intens mooie manier verbindt Julian Bar ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

The Stars My Destination
Verrassend relevant

Een sf-roman lezen is altijd even de knop op nul zetten en mee stappen in een wereld die je totaal vreemd is. Alfred Bester laat ons kennis maken met Gully Foyle. Competenties: geen, intelligentie: af ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

The Moon is a Harsh Mistress
En toen waren we helemaal verkocht aan scifi

Science Fiction. Net als fantasy dacht ik dat het nooit mijn meug zou zijn, maar kijk, wat Frank Herbert met Duin voor mijn mening over fantasy betekende deed Robert Heinlein voor mijn visie op SF: hi ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

Een ware held
Prachtige novelle!

We ontvingen deze novelle van de auteur van het leuke De vader van God als paasgeschenk van uitgeverij Wereldbibliotheek. De korte maar erg mooie novelle vertelt ons het verhaal van twee broers die ti ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

A Confederation of Valor
Actie & sociale diplomatie

De eerste 100 bladzijden bleven we ons afvragen waarom we dit boek alweer wilden lezen en of we het wel zouden uitlezen. Nu hou ik dat stadium zelden langer dan 50 bladzijden vol, dus stelde ik me ine ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

Ook 5 sterren bij herlezing: indrukwekkend op literair vlak, op emotioneel vlak en inhoudelijk. Straf boek, meer daarover nu dinsdag 27 oktober 2020 op Tussen de Letters in CC Zwaneberg te Heist-op-de ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

Bowie's books
5 sterren voor de lijst, 3 voor het boek

Een modale of academische literaire gids kan me niet raken, maar als de invalshoek origineel is of uit een hoek komt die me sowieso fascineert, dan ben ik helemaal vertrokken! Steinz gids voor de were ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

The Stand
Excellent en meeslepend leesvoer.

Waar die Goodreads statistieken goed voor zijn: 1325 blz op 14 dagen. Snel gezegd: 100 blz per dag zonder dat tempo te laten zakken. Me dunkt dat hierdoor de twijfel tussen 4 en 5 sterren weggenomen w ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

Call for the Dead
Goe gefikst, John!

Fijne hernieuwde kennismaking met George Smiley en het werk van John le Carré. Ook al doet hij er amper 160 bladzijden over, toch slaagt Carré erin een degelijke plot - met de nodige wendingen - uit ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

A Murder of Quality
Ok, maar niet wat we graag willen lezen van Le Carré.

Niets mis met dit boekje hoor, maar - hoewel mijn vriend George Smiley de hoofdrol speelt - het is een gewone standaard detective die zich afspeelt in een Britse upper class privéschool. Goed gedaan, ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

Quarantaine
Helder, vlot leesbaar en helemaal menselijk.

Pfeijffer ligt ons niet altijd, dat zal een beetje aan ons en een beetje aan hem liggen. Maar zijn Quarantaine-dagboek hebben we graag gelezen. Helder, scherpzinnig en met prachtige zinnen beschrijft ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

The Spy Who Came in From the Cold
Straf boek, maar je wordt er niet vrolijk van

Lap seg. Vrolijk word je hier niet van. Maar puik boek, dat wel en graag gelezen. John Le Carré voert onze vriend George Smiley op in de coulissen van een op het scherp van de snee gespeeld spionage ...  Toon de volledige recensie

15/12/2020

Vraag het aan het stof
Pieken & dalen, liefde & lijden

In een droge, humoristische stijl geeft John Fante inzicht in de hoogtes en laagtes uit de schrijverscarrière van Arturo Bandini, een jonge belofte die zich in de jaren 30 in het stoffige L.A. vestig ...  Toon de volledige recensie

14/12/2020

Wittgensteins minnares
Bijzonder en prachtig boek!

Bijzonder boek dit. Niet weggelegd voor iedereen aangezien Markson alles doet behalve een verhaal vertellen. De vertelstijl blijkt gebaseerd op Wittgenstein's taalfilosofie (dat weet ik vanuit het naw ...  Toon de volledige recensie

14/12/2020

On Connection
U wist inmiddels al dat we fan zijn van Kae Tempest. Daar doen we nu nog een schepje bovenop.

In dit essay - geschreven tijdens de eerste Covid-19 golf - gaat Tempest op zoek naar de essentie van creativiteit en de zin daarvan in hun en ons leven. Hoe gedetailleerder zij naar zichzelf kijken e ...  Toon de volledige recensie

10/12/2020

Wij, Muselmanner
Heists verslag vanuit de kampen

Op 19-jarige leeftijd sloot René Lambrechts zich aan bij Partizanenkorps 037 uit Heist-op-den-Berg, een verzetsbeweging die aanleunde bij het Onafhankelijksfront. In oktober 1943 waren ze betrokken b ...  Toon de volledige recensie

10/12/2020

Nachtbouwer
Wat een indrukwekkend debuut!

Wie Michaël Brijs kent, als frontman van de hoogst ondergewaardeerde eclectische alternatieve band The Valerie Solanas, als co-auteur van het hilarische cultboek "Astronaut van Oranje" - geschreven m ...  Toon de volledige recensie

10/12/2020